Van der Vaart: 'Jij bent allerbeste linksback die Oranje nooit gehad heeft'

Van der Vaart: 'Jij bent allerbeste linksback die Oranje nooit gehad heeft'

24-11-2023 07:14
47

Rafael van der Vaart ziet dat Royston Drenthe niet alles uit zijn carrière heeft gehaald. De 109-voudig international denkt dat zijn voormalig ploeggenoot bij Real Madrid jarenlang de vaste linksback van Oranje had kunnen zijn.

"Wat ik jammer vind, en dat heb ik ook weleens tegen hem gezegd, is dat Royston de allerbeste linksback is die Nederland nooit gehad heeft", vertelt Van der Vaart in het Ziggo-programma Kick 't Met, waar hij samen met Drenthe aan tafel zit. "Als hij zijn ‘egootje’ en straatvoetballertje even opzij had gezet, dan had hij tot vier jaar geleden nog steeds linksback gespeeld in Oranje."

Wedden

Meer odds

Het jeugdproduct van Feyenoord bleef uiteindelijk steken op één optreden van tien minuten in het Nederlands elftal, mede doordat hij zichzelf niet als verdediger zag. "Hij vond het leuk om tegen Ronaldo te spelen op de training", weet de voormalig spelmaker nog van hun gezamenlijke periode in de Spaanse hoofdstad. "Dat vond hij een uitdaging. Dan dacht hij van: Ronaldo, wie ben jij dan?"

"Ronaldo werd helemaal gek van hem", vervolgt Van der Vaart. "Je was snel, wendbaar en technisch. Hoe moest hij jou passeren? Die Ronaldo ging op een gegeven moment linksbuiten lopen, want hij wist niet meer wat hij moest doen."

Van der Vaart weet nog dat Drenthe destijds concurreerde met Marcelo. "Jij speelde Champions League en hij in de competitie. Het verschil met Marcelo was in die tijd ook niks: ze waren perfect aan elkaar gewaagd. Het enige verschil was dat Royston liever linksbuiten wilde zijn dan linksback. Hij wilde acties maken en iedereen door de benen spelen. Maar Ronaldo was net gehaald, dus dat werd een beetje lastig."

Drenthe verruilde Feyenoord in 2007 voor Real Madrid, na een sterk jeugd-EK met Jong Oranje. Hij stond tot 2012 onder contract bij de Koninklijke, maar werd tussendoor uitgeleend aan Hércules Alicante en Everton.

Wil jij richting het EK kans maken op het officiële shirt van Oranje? Volg VoetbalPrimeur op WhatsApp Kanalen via deze link en volg de instructies!