Marcellis heeft nieuwe opdracht als mental coach: 'Indien nodig ga ik mee naar WK'

Marcellis heeft nieuwe opdracht als mental coach: 'Indien nodig ga ik mee naar WK'

28-11-2023 17:05 Laatste update: 17:10
34

Dirk Marcellis gaat dit jaar de Nederlandse darters ondersteunen tijdens het WK. De oud-speler van onder meer PSV, AZ en PEC Zwolle verzorgt de mentale begeleiding van zijn landgenoten.

Tijdens zijn voetbalcarrière, die hem langs de velden van PSV, AZ, NAC Breda en PEC Zwolle bracht en drie interlands voor Nederland opleverde, ontving Marcellis zelf mentale hulp. Nu zijn leven als voetballer erop zit, helpt hij andere topsporters. Naast de ondersteuning van de Nederlandse turnploeg gaat hij zich met De Talentacademie ook richten op de Nederlandse darters die dit jaar op het WK uitkomen. 

Denk hierbij aan topdarters als Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld en Dirk van Duijvenbode. Of Marcellis zelf een pijltje kan gooien? "Nee, dat niet. Buiten fan zijn en alles kijken, ben ik er niet zo goed in", vertelt hij aan de NOS. Marcellis weet wel hoe hij kan helpen. "Het is altijd heel persoonlijk. Er zijn veel variabelen bij spelers. Ik help ze waar hun behoefte ligt, waarop ze zich willen ontwikkelen en groeien."

Of Marcellis ook meereist naar het WK in Londen, is nog onzeker. "Als daar behoefte aan is", stelt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Heel globaal gaat het erom: hoe ga je om met druk? Hoe kun je blijven presteren en wat heb je daarvoor nodig? Toen ik 19 was, ging het wat minder met mij en heb ik ook met iemand gesproken. Nu werk ik er zelf. Maar het is héél persoonlijk wat iedereen nodig heeft", benadrukt Marcellis.