Ajax-domper maakt PSV-mijlpaal ongedaan: Nederland definitief voorbijgestreefd

Ajax-domper maakt PSV-mijlpaal ongedaan: Nederland definitief voorbijgestreefd

30-11-2023 23:25
223
Author profile picture

Nordin 't Hart

Door de nederlaag van Ajax is Nederland de vijfde plek kwijt op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Even hadden 'we' weer wat ademruimte door de Champions League-overwintering van PSV, maar de nieuwe voorsprong is een dag later als sneeuw voor de zon verdwenen.

Nederland heeft een wisselende Europese week achter de rug. Feyenoord is door een nederlaag tegen Atlético Madrid veroordeeld tot Europa League-voetbal na de winter, maar PSV is door een late overwinning op Sevilla juist zeker van overwintering in de Champions League. AZ won ondertussen van Zrinjski Mostar, waardoor het nog mag hopen op de Conference League-knockoutfase. Datzelfde geldt voor Ajax, dat verloor van Olympique Marseille en in ieder geval uitgeschakeld is in de Europa Leage.

Door die nederlaag van Ajax hebben we de felbegeerde vijfde plek, die in totaal vier Champions League-tickets kan opleveren, niet meer in handen op de coëfficiëntenlijst. Dinsdag raakte Nederland die al even kwijt, maar een dag later zorgde PSV er hoogstpersoonlijk voor dat Nederland concurrent Frankrijk weer voorbij ging: door de Champions League-overwintering pakte PSV namelijk een vette coëfficiëntenbonus van maar liefst één heel punt. Daarmee hadden we zelfs even een aardige marge, maar die is nu alweer compleet verdampt.

Dit zou de vijfde plek op de UEFA-coëfficiëntenlijst Nederland bieden

Dat komt doordat de Ligue 1-teams het gaspedaal weer hebben ingetrapt op de donderdag, in de Europa en Conference League. Lille OSC, Stade Rennais en Marseille boekten namelijk allemaal overwinningen, waarmee ze al zeker zijn van overwintering in hun toernooien. Vooral de overwinning van Marseille, op Ajax dus, is pijnlijk. Door hun goede resultaten, pakken Lille, Rennes en Marseille meerdere bonuspunten voor Frankrijk. Dat kunnen er nog meer worden, als ze zich ook verzekeren van de eerste plaats in hun poules. Daarnaast kunnen Paris Saint-Germain en Toulouse FC nog voor meer Frans extraatjes gaan zorgen.

Die bonuspunten doen Nederland nu dus de das om. De kans dat Frankrijk snel verder gaat uitlopen is dan ook groot. Zoals gezegd kunnen de Fransen nog veel meer bonuspunten gaan verdienen in de groepsfase, terwijl dat voor Nederland niet het geval is. Een tweede plek in een Conference League-poule (in het gunstigste geval voor AZ) en een derde plek in een Europa League-poule (in het gunstigste geval voor Ajax) leveren namelijk niets extra's op. 

Voorlopig kunnen we de strijd om plek vijf daardoor staken. Er kunnen uiteraard altijd gekke dingen gebeuren in het Europese voetbal, maar op dit moment staat het vast dat we Frankrijk in de komende weken niet meer op de hielen gaan zitten. We maken dus een pas op de plaats, maar toch blijven Europese resultaten veel waard voor Nederland. Zo willen we de zesde plek stevig in handen blijven houden, terwijl we nu al de basis kunnen leggen op een nieuwe aanval op Frankrijk in het nieuwe seizoen.

De huidige stand van zaken op de UEFA-coëfficiëntenlijst
5. Frankrijk 59.664 (9.083) (6/6)
6. NEDERLAND 59.300 (8.000) (4/5)
7. Portugal 50.983 (5.667) (4/6)