Afrikaans voetballer van het jaar bekend, Marokko in het zonnetje gezet

Afrikaans voetballer van het jaar bekend, Marokko in het zonnetje gezet

11-12-2023 21:57 Laatste update: 22:15
25

Victor Osimhen is maandagavond in Marrakesh uitgeroepen tot Afrikaans voetballer van het jaar. De spits van SSC Napoli houdt Paris Saint-Germain-verdediger Achraf Hakimi en Liverpool-ster Mohamed Salah voor zich.

De uitverkiezing van Osimhen is een bijzondere. De 24-jarige aanvaller is de eerste Nigeriaan sinds Nwankwo Kanu in 1999 die met de prestigieuze prijs aan de haal gaat. Eerder deze maand nam Osimhen ook al de prijs voor beste speler van de Serie A van vorig seizoen in ontvangst. Hij had een aanzienlijk aandeel in de Scudetto van Napoli.

Salah grijpt voor het tweede jaar op rij naast het goud. Vorig jaar eindigde de Egyptenaar als tweede, toen achter voormalig ploeggenoot Sadio Mané. In 2017 en 2018 won Salah de prijs wel. Door de coronapandemie werd de trofee in 2020 en 2021 niet uitgereikt.

De prijs voor speelster van het jaar ging ook naar Nigeria. FC Barcelona-aanvalster Asisat Oshoala was de gelukkige. Yassine Bounou pakte, zoals na zijn heldenrol op het WK met Marokko, de prijs voor keeper van het jaar. Er was nog meer succes voor Marokko: bondscoach Walid Regragui werd uitgeroepen tot trainer van het jaar, het Marokkaanse nationale elftal werd team van het jaar.