Ajax blijft strijden tegen haat op socials: 'Niet de illusie dat het is opgelost'

Ajax blijft strijden tegen haat op socials: 'Niet de illusie dat het is opgelost'

14-12-2023 16:20
56

Menno Geelen, de commercieel directeur van Ajax, kijkt met een goed gevoel terug op de actie tegen alle haat die spelers te verduren krijgen op social media. Geelen laat ook weten het niet bij deze actie te laten zitten. De Amsterdammers zullen zich hard blijven maken voor deze problematiek. 

Ajax speelde tegen Sparta (2-1) met shirts zonder naam. In plaats daarvan stonden er drie stippen. Het was een verwijzing naar de mogelijkheid om haatdragende reacties te rapporteren via social media. De actie, en de daarbijbehorende video, maakte zowel binnen Nederlands als buiten de landsgrenzen veel los. "Het bereik van de actie was enorm, tientallen miljoenen mensen kregen het mee", vertelt Geelen aan Voetbal International.

"De reacties waren voor het overgrote deel positief", vervolgt de Ajax-directeur, die het verre van vanzelfsprekend vindt dat een club een dergelijk maatschappelijk standpunt inneemt. "Het is natuurlijk best bijzonder dat een voetbalclub zich uitspreekt over een maatschappelijk thema. De bijval die we kregen van andere voetbalclubs in Nederland en buitenland, oud-spelers, sportploegen, sportorganisaties, maar ook politici en BN'ers laat zien dat het een groot maatschappelijk probleem is. Het probleem rond social hate lossen we niet van de ene op de andere dag op, maar we wilden het gesprek op gang brengen. We zijn nog bezig met het onderzoek, maar in de eerste cijfers kunnen we voorzichtig concluderen dat dit gelukt is."

Ajax wil zich ook in de toekomst blijven verzetten tegen haat op social media. "Nu we dit onderwerp extra op de kaart hebben gezet, hopen we bestaande initiatieven nieuw leven in te blazen en nieuwe initiatieven ook van andere partijen te stimuleren. Social hate blijft een hot topic. We hebben niet de illusie dat door deze actie het probleem is opgelost. We hebben geprobeerd ons bereik in te zetten om het gesprek te starten – om over te gaan tot actie."