Kooij en VAR hebben gelijk: waarom de tweede PEC-goal tegen Ajax geldig is

17-12-2023 19:12 Laatste update: 18-12-2023 00:57
146

Ajax vergooide zondagavond de drie punten tegen PEC Zwolle, dat in de 89ste minuut een omstreden doelpunt maakte. Wat blijkt: scheidsrechter Joey Kooij en de VAR hebben volgens de huidige regels het gelijk aan hun zijde.

Lennart Thy tekende met een omhaal voor de 2-2 in de Johan Cruijff Arena, maar in de aanloop naar het doelpunt maakte ploeggenoot Apostelos Vellios hands. Toch werd de treffer niet afgekeurd. "Ik heb het nog even opgezocht", zegt ESPN-presentator Pascal Kamperman zo'n twintig minuten na de wedstrijd. "Het is vrij helder."

De huidige regels schrijven voor dat een doelpunt niet meer per definitie wordt afgekeurd als de bal met een hand of arm wordt beroerd. Als de doelpuntenmaker er voordeel uit haalt, is dat nog wel zo. Maar als een andere speler de bal onbewust tegen zijn eigen arm of hand aanschiet, dan is er geen sprake meer van strafbaar hands. Vóór dit seizoen was dat nog wel zo.

Als gevolg daarvan werd scheidsrechter Kooij niet naar het scherm geroepen door de VAR. "Had Vellios gescoord, dan was het hands geweest en was de goal afgekeurd", voegt ESPN-analist Kees Kwakman eraan toe.