Feyenoord-opponent Roma: zelfde streken, matige resultaten en nieuwe Mourinho-show

Feyenoord-opponent Roma: zelfde streken, matige resultaten en nieuwe Mourinho-show

18-12-2023 14:05 Laatste update: 14:35
63

Veel Feyenoord-fans voelden hem al aankomen, maar het is nu een feit: Feyenoord gaat voor het derde seizoen op rij in Europees verband tegen AS Roma spelen. Dat wees de loting in het Zwitserse Nyon maandag uit. Wat kan Feyenoord deze keer verwachten van AS Roma? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

AS Roma
Trainer: José Mourinho
Plek in nationale competitie: zevende (Serie A is zestien speelrondes onderweg)
Stadion: Stadio Olimpico (72.698 plaatsen)
Bijnaam: I Giallorossi

De eerdere ontmoetingen met Feyenoord
We beginnen direct maar even met het opfrissen van het geheugen, nu Feyenoord opnieuw de degens kruist met Roma. In de zomer van 2021 begon de reeks aan wedstrijden tegen de Romeinen voor Feyenoord: toen was Roma in de Conference League-finale de tegenstander. Feyenoord weerde zich kranig in die wedstrijd, maar ging door een treffer van Nicolò Zaniolo toch met lege handen naar huis.

Een seizoen later was het weer raak: Feyenoord stuitte toen in de kwartfinale van de Europa League op Roma. Dat tweeluik leverde bijzonder veel spektakel op, terwijl de clubs ook op social media de confrontatie zochten. In eigen huis wist Feyenoord met 1-0 van de Italianen te winnen, maar in Rome ging het mis: na verlenging ging de ploeg van Arne Slot met 4-1 ten onder.

Vervolgens kreeg de wedstrijd een bijzondere nasleep. Zo doken er beelden op vanuit de catacomben, waar Mourinho naar Slot schreeuwde en snauwde. Niet veel later trakteerde diezelfde Mourinho NOS-verslaggever Joep Schreuder op zijn Conference League-sleutelhanger tijdens de persconferentie. "De afgelopen tien maanden hebben jullie gehuild", zei Mourinho toen. De kans is dan ook levensgroot dat de Mourinho-show een vervolg krijgt, als Feyenoord en Roma weer tegenover elkaar staan.

In Italië zijn ze ook de rellen van 8,5 jaar geleden nog niet vergeten. Feyenoord en AS Roma stonden toen eveneens tegenover elkaar in de Europa League. Rotterdamse fans vernielden toen de binnenstad van Rome, wat internationaal nieuws werd. Sindsdien zijn de supporters van Feyenoord niet meer welkom in Rome, ook niet als de Rotterdammers tegen stadsgenoot SS Lazio spelen. Doordat Feyenoord ook al twee keer op bezoek ging bij Lazio, is Rome nu – buiten Rotterdam - de stad waar de landskampioen zijn meeste duels heeft gespeeld sinds de start van vorig seizoen.

Europees seizoen
Nadat het Feyenoord vorig seizoen uitschakelde, wist AS Roma de finale van de Europa League te bereiken. Die verloren Mourinho en co. echter na strafschoppen, tegen Sevilla. Daardoor is de huidige nummer zeven van de Serie A dit seizoen opnieuw actief in de Europa League, in plaats van in de Champions League. In een poule met Slavia Praag, FC Servette en Sheriff Tiraspol eindigde Roma op de tweede plek.

Tegen Sheriff boekte Roma twee overwinningen, terwijl het van groepswinnaar Slavia één keer won en één keer verloor. Door een remise bij Servette op de vijfde speeldag, greep AS Roma uiteindelijk naast de eerste plaats in de poule. Daardoor mag het de tussenronde niet overslaan en moet het nu tegen Feyenoord spelen.

Prestaties in eigen land
In de Serie A bezetten I Giallorossi nu een teleurstellende zevende plek. Het gat met de verrassende nummer vier Bologna is echter maar drie punten. Sinds het begin van het seizoen presteert AS Roma al wisselvallig. Zo werden er al punten gemorst tegen laagvliegers als Salernitana en Genoa, terwijl Empoli met 7-0 werd opgerold.

In topwedstrijden wacht AS Roma nog op zijn eerste succes van het seizoen: tegen AC Milan, Internazionale en Bologna verloor de ploeg, terwijl er tegen stadsgenoot SS Lazio gelijk werd gespeeld. Tijdens de nederlaag tegen Bologna van afgelopen weekend, baarde Mourinho nog opzien door invaller Renato Sanches na twintig minuten alweer naar de kant te halen.

Voor de jaarwisseling wachten er overigens nog wedstrijden tegen Napoli en Juventus op AS Roma. Als die ook niet gewonnen worden, verliest de Feyenoord-opponent de Serie A-top uit zicht.

Speelstijl: de bekende smaken
Feyenoord kan qua speelstijl eenzelfde soort Roma verwachten als in de vorige drie ontmoetingen. De Italianen spelen nog altijd met drie centrale verdedigers, met daarvoor twee centrale middenvelders en twee wingbacks. In de voorhoede moeten Romelu Lukaku en Paulo Dybala voor de doelpunten zorgen. Over het algemeen laat Mourinho het duo als spitsen naast elkaar spelen, maar soms speelt Dybala ook meer in de rug van Lukaku.

Mourinho, en dus ook Roma, staat bekend om zijn directe spel. Zeker tegen een tegenstander als Feyenoord, die veel wil voetballen, zal dat alleen maar meer worden. Qua veldspel is Roma zeker geen grootse tegenstander, maar eerder dit seizoen zagen we in de Champions League al dat Feyenoord het nog steeds moeilijk heeft met listige tegenstanders. En Roma kan daar nog wel wat erger in zijn dan ploegen als Atlético Madrid en SS Lazio.

Blikvangers: volgend weerzien met Karsdorp, uitblinker revalideert
Het volgende treffen met Roma betekent ook het volgende weerzien met Rick Karsdorp voor Feyenoord. De rechtsback staat nog altijd onder contract bij AS Roma, waar hij moet concurreren met een andere voormalig Eredivisie-speler. Rasmus Kristensen, die een verleden heeft bij Ajax, kwam afgelopen zomer namelijk naar Roma toe.

Het aanvalsduo Lukaku-Dybala werd al even genoemd, maar AS Roma beschikt ook nog over Tammy Abraham. De Engelse spits revalideert nu nog van een kruisbandblessure, maar het zou kunnen dat hij weer fit is als Roma naar Rotterdam gaat. Daarnaast heeft de ploeg van Mourinho zich deze zomer versterkt met spelers als Evan Ndicka en Houssem Aouar en zijn mannen als Chris Smalling, Lorenzo Pellegrini en Gianluca Mancini nog altijd actief in het Stadio Olimpico.

Laatste opstelling: Bologna – AS Roma (2-0, zondag 17 december):
Patrício; Mancini, Llorente, Ndicka; Kristensen, Pellegrini, Paredes, Cristante, Spinazzola; Belotti, El Shaarawy.