Ajax-uitschakeling zorgt voor schok: Editie NL over de vloer bij VP

Ajax-uitschakeling zorgt voor schok: Editie NL over de vloer bij VP

24-12-2023 12:15
79

De uitschakeling van Ajax tegen de amateurs van Hercules in de tweede ronde van de KNVB Beker ging de wereld over, maar ook in eigen land gingen media op zoek naar duiding. Editie NL kwam langs bij VoetbalPrimeur en liet zich bijpraten door hoofdredacteur Dennie van Laar.

De 3-2 nederlaag tegen Hercules is vermoedelijk de grootste blamage in de geschiedenis van Ajax. "Je kan je bijna niet voorstellen hoe groot het verschil is", zegt Van Laar in het RTL-programma. "Het zijn twee uitersten. Een miljoenenbusiness tegen een club die bijna geen euro heeft, misschien een ton als begroting."

Van Laar spreekt van David tegen Goliath. "Een club van het vierde niveau, met spelers die niet rond kunnen komen van alleen hun salaris bij hun voetbalclub en er dus nog een baan naast hebben, die wint van het grote Ajax, waar spelers miljoenen per jaar verdienen; dat kan met recht een stunt genoemd worden. De inkomensverschillen, de mate van professionaliteit in trainingsuren, dieet, personaltrainers."

Van Laar somt meer pijnlijke verschillen op. "Hercules traint drie keer in de week in de avond en spelers werken overdag. Bij Ajax staat alles in het teken van het optimaal presteren van de spelers, van 's ochtends tot 's avonds." Tóch trokken de amateurs aan het langste eind. "Dit gaat de geschiedenisboeken in als grootste Nederlandse bekerstunt ooit", besluit de hoofdredacteur van VP bij Editie NL.