Onana openhartig: 'Meer pijn als je een racist recht in de ogen kijkt'

Onana openhartig: 'Meer pijn als je een racist recht in de ogen kijkt'

4 januari - 18:06 Laatste update: 23:08
71

Amadou Onana, de 22-jarige middenvelder van Everton en het nationale team van België, vertelt in een uitgebreid interview over zijn slechtste ervaring met racisme. Zijn gedachten gaan direct terug naar een moment toen hij 12 of 13 jaar oud was bij Anderlecht in Heizel.

Onana deelt dat hij met de provinciale ploeg van Anderlecht in een dorp moest gaan spelen. "Ik zie die gast nog zo voor mij. Ik weet niet meer precies welke scheldwoorden hij riep, maar hij maakte apengeluiden. Gewoon omdat ik op zijn zoon verdedigde en hem getackeld had", citeert Het Nieuwsblad Onana.

Onana vertelde dat het moment niet alleen voor de middenvelder moeilijk was. "Ik was toen 12 of 13 en mijn zus stond vlak naast die man. Dat was echt moeilijk voor haar. Zij was al 25 en zich dus veel meer bewust van die dingen", aldus Onana.

Onana geeft vervolgens aan dat dit vaker voorkwam. "Het gebeurde wel vaker dat ze dingen riepen als 'vuile zwarte' of 'ga terug naar je land', 'je bent ouder dan wat op je paspoort staat'… Bij de jeugd en in het amateurvoetbal is het racisme veel moeilijker te verdragen dan wat ik in de grote stadions meemaak."

Onana sluit af door uit te leggen waarom het minder moeilijk is om racisme te verdragen in grote stadions dan in de jeugd en het amateurvoetbal. "Daar kunnen fans zich verstoppen in de menigte. Het doet nog meer pijn als je een racist recht in de ogen kijkt."