Dit is Feyenoord-doelwit Bryan Gil: groot en peperduur talent zonder rendement

Dit is Feyenoord-doelwit Bryan Gil: groot en peperduur talent zonder rendement

9 januari - 17:20
32

Feyenoord heeft zich bij Tottenham Hotspur gemeld voor vleugelaanvaller Bryan Gil. Wat halen Dennis te Kloese en Arne Slot in huis, mocht de beoogde huurdeal rondkomen? VoetbalPrimeur introduceert de 22-jarige Spanjaard. 

Gil werd op 11 februari 2001 geboren in het zeer vruchtbare stukje voetbalgrond L'Hospitalet de Llobregat, waar ook spelers als Jordi Alba en Adama Traoré het levenslicht zagen. Op elfjarige leeftijd stroomde het talent in bij de jeugdopleiding van Sevilla. 

Op 26 oktober 2018, na tussendoor nog een jaar voor Club Deportivo Altair te hebben gespeeld, werd Gil beloond met een debuut in de hoofdmacht van Sevilla. Spaanse media reppen al snel over een nieuwe parel. Gil, steevast onderdeel van alle Spaanse jeugdelftallen, kwam in dat seizoen uiteindelijk tot elf La Liga-optredens. Eén keer vond hij daarin het net. 

Een echte doorbraak bleef vervolgens uit bij Sevilla, dat hem achtereenvolgens stalde bij Leganés en Eibar. Bij laatstgenoemde club groeide hij in het seizoen 2020/21 uit tot een steunpilaar. De fijnbesnaarde linkspoot was dat jaar betrokken bij zeven Eibar-goals (vier doelpunten, drie assists) én verscheen op de radar van Luis Enrique, de toenmalige bondscoach van Spanje.

Bryan Gil in duel met Giovanni Do Lorenzo tijdens Italië - Spanje op 6 oktober 2021 (1-2)

Twee interlands later plukte hij de vruchten van zijn sterke jaar. Tottenham Hotspur klopte aan en lijfde hem in. De transfersom: 25 miljoen euro. In Londen kwam de dribbelaar, die onder meer Heung Min-Son voor zich moet dulden in de pikorde, slechts mondjesmaat aan spelen toe. Na een halfjaar keerde hij op huurbasis terug naar Spanje, waar Gil enkele maanden voor Valencia uitkwam. 

Gil keerde in de zomer van 2022 terug bij Spurs, waar hij in de weinige speeltijd die hem gegund werd opnieuw niet wist te overtuigen. Een nieuwe huurperiode volgde in de winter van 2023. Eerste voetballiefde Sevilla bood hem dit keer onderdak. Gil was dat halfjaar, op een aantal wedstrijden na, basisspeler. Zo ook in het Europa League-tweeluik met PSV. Puur rendement blijft ook daar uit, maar met twee goals en twee assists leverde Gil in die maanden toch nog wel zijn bijdrage.

Jordan Teze in duel met Bryan Gil tijdens Sevilla - PSV op 16 februari 2023 (3-0)

Afgelopen zomer keerde Gil voor een derde keer terug naar Spurs. Een blessure zorgde ervoor dat hij pas op 27 oktober weer eens in actie kwam. Onder Ange Postecoglou was Gil opnieuw geen basisspeler. Bij Feyenoord, dat Yankuba Minteh en Alireza Jahanbakhsh mist vanwege resepectievelijk Afrika Cup en Azië Cup ligt dat wel in het verschiet. Volgens de laatste berichtgeving van 1908 wordt zijn komst naar De Kuip 'lastig' geacht, maar tegelijkertijd 'niet onmogelijk'.