To do-lijstje Feyenoord: Gimenez-mania, Te Kloese hoopt op buitenkans

To do-lijstje Feyenoord: Gimenez-mania, Te Kloese hoopt op buitenkans

13 januari - 08:00
18

Bij Feyenoord heerst deze winter serene rust. Op transfergebied gebeurt er vooralsnog weinig, al kan dat in de laatste weken van januari nog veranderen. Wat staat er in Rotterdam nog te gebeuren en welke dossiers moeten er nog afgehandeld worden? VoetbalPrimeur stelt het to do-lijstje van directeur Dennis te Kloese op.

Het kampioenschap wordt een lastig verhaal, maar in theorie is Feyenoord nog op drie fronten actief. Veel wedstrijden betekent dat een grote selectie gewenst is. Juist daar beschikt trainer Arne Slot in januari en begin februari niet over door de Afrika Cup en Azië Cup. De Stadionclub loert op buitenkansjes op de transfermarkt.

Gimenez-mania
Misschien is de belangrijkste slag die Te Kloese deze maand kan slaan wel het behouden van Santiago Gimenez. Tot op heden heeft Feyenoord nog geen formeel bod ontvangen, maar het is geen geheim dat diverse clubs - West Ham United is er daar één van - op de Mexicaan azen. "Stel dat er nu een club komt voor Gimenez die zestig miljoen euro biedt en de club gaat akkoord, dan ga ik er niet voor liggen", zei Slot onlangs.

Het is de uitdaging waar Feyenoord voor staat. Gimenez ligt nog tot de zomer van 2027 vast, waardoor de club de hoofdprijs kan vragen. Als die op tafel komt, bestaat de kans dat de spits voor februari vertrokken is. Zelf kan Gimenez nog geen garanties geven. "Ik heb nog een contract en ik zou het geweldig vinden om te blijven. Desondanks kan alles gebeuren."

De moeilijke zoektocht
Het struikelblok is de zoektocht naar een aanvaller die er meteen kan staan, wedstrijdfit is en geen aanpassingstijd nodig heeft. Dit heeft alles te maken met de tijdelijke absentie van Ayase Ueda, Yankuba Minteh en Alireza Jahanbakhsh. Tottenham Hotspur-vleugelaanvaller Bryan Gil is in beeld voor de vacature, maar de Spanjaard voelt er weinig voor om te vertrekken uit Noord-Londen.

Franse media linken Stade Rennes-aanvaller Ibrahim Salah aan Feyenoord, al is dat nog niet concreet. Te Kloese en Slot zullen hopen dat het gewilde transferdoelwit zo snel mogelijk op trainingscomplex 1908 staat. Het is echter geen uitgemaakte zaak dat Feyenoord erin slaagt voor februari een aanvaller te halen.

Uitgaande transfers
Naast Gimenez komen nog twee spelers in aanmerking voor een (tijdelijk) vertrek. US Lecce heeft al een aanbieding bij Feyenoord neergelegd voor Javairô Dilrosun, maar deze heeft Te Kloese resoluut van tafel geveegd. De Italianen willen de buitenspeler huren met een optie tot koop, maar Feyenoord gaat pas nadenken als er een verplichte koopoptie wordt meegenomen in een deal. De club verlangt een gegarandeerde transfersom.

De andere speler die op de nominatie staat om te vertrekken, is Thomas van den Belt. Slot raakt de middenvelder liever niet kwijt, maar mogelijk komen alle partijen tot de conclusie dat het voor Van den Belt beter is om elders aan speelminuten te komen. Excelsior toonde belangstelling, maar trok zich terug. Vitesse en Fortuna Sittard houden de situatie van de middenvelder nauwlettend in de gaten.

Contractwerk
Te Kloese heeft de afgelopen jaren uitstekend werk geleverd, want vrijwel de hele Feyenoord-selectie beschikt over een langdurend contract. Alleen derde doelman Kostas Lamprou en Jahanbakhsh zijn na dit seizoen transfervrij. Ongetwijfeld zal er richting de zomer over hun situatie gesproken worden.

Ondrej Lingr wordt tot medio dit jaar gehuurd van Slavia Praag, maar Feyenoord heeft afgelopen zomer een verplichte koopoptie opgenomen in de deal. Hier hoeft Te Kloese zich dus niet meer over te buigen.

Dan rest het overige contractwerk. Een van de prioriteiten is het openbreken en verlengen van het contract van Antoni Milambo, van wie veel wordt verwacht in De Kuip. De bedoeling is om het lopende contract tot de zomer van 2025 met twee seizoenen te verlengen. Op de verbintenis van Geertruida, die in april 2023 nog met één jaar verlengde tot medio 2025, staat enige druk. Als het contract van de steunpilaar niet wordt verlengd, gaat hij in de zomer zijn laatste contractjaar in, wat betekent dat Feyenoord de jackpot kan vergeten.