'Verantwoord risico met Henderson door grote commerciële voorsprong van Ajax'

'Verantwoord risico met Henderson door grote commerciële voorsprong van Ajax'

26 januari - 20:23
85

Het geven van een topsalaris aan Jordan Henderson is een verantwoord risico voor Ajax. Dat concludeert Voetbal International, dat wijst op de grote verschillen met concurrenten PSV en Feyenoord op commercieel vlak.

VI rekent - op basis van de officiële jaarcijfers - uit dat Ajax via onder meer ticketing, sponsoring, tv-gelden en merchandise liefst 146 miljoen euro binnenhaalde in het seizoen 2022/2023. Daar steken de inkomsten van Feyenoord (87 miljoen) en PSV (74 miljoen) schril bij af. 'De commerciële afdeling van Ajax zorgt ervoor dat de portemonnee van huidige interim-td Kelvin de Lang dikker is dan die van Earnest Stewart of Dennis te Kloese', luidt het oordeel.

Dat Henderson een topsalaris verdient valt daardoor te verantwoorden. 'Dat financiële risico kan Ajax nemen, omdat de inkomstenstroom in de komende jaren op een aantal punten gegarandeerd is: van de sponsorinkomsten tot de tv-gelden, tot het stadionbezoek. En zelfs voor de merchandise weet Ajax inmiddels tussen welke grenzen het kan rekenen op verkoop.' Dat dankt Ajax overigens mede aan de elitestatus bij Adidas, waardoor de shirts wereldwijd te koop zijn.

Ajax heeft al met al een flinke buffer ten opzichte van de concurrentie. De commerciële basis in de Arena is sterk. 'En dusdanig groter dan PSV en Feyenoord dat de club op technisch vlak weloverwogen meer risico kan nemen dan de andere twee clubs', voegt VI daaraan toe.

Omdat Ajax op Champions League-niveau begroot kan Ajax zich desondanks niet al te veel jaren met sportieve rampspoed veroorloven. Dat zorgt voor een gat: Ajax rekent op veertig miljoen aan Europese inkomsten, maar in de Europa League is dat twintig miljoen. 'Dit seizoen kan de club dat moeiteloos opvangen, maar als het gat van ruim twintig miljoen in de komende jaren vaker voor gaat komen, worden ook de financiële problemen in de hoofdstad groter.'