Feyenoord rekent simpel af met AZ, maar zorgen om Trauner en Timber

Feyenoord rekent simpel af met AZ, maar zorgen om Trauner en Timber

7 februari - 23:00
362

Feyenoord heeft eenvoudig de halve finale van de KNVB Beker bereikt. De Rotterdammers hadden, in tegenstelling tot afgelopen zondag, lange tijd weinig te duchten van AZ: 2-0. Smetje op het succes was het uitvallen van zowel Gernot Trauner als Quinten Timber.

AZ moest het in De Kuip zonder zijn topscorer Vangelis Pavlidis stellen. Ernest Poku was de vervanger van de geschorste Griek. Bij Feyenoord werd de geblesseerde Justin Bijlow vervangen door Timon Wellenreuther, terwijl Bart Nieuwkoop de voorkeur kreeg op rechtsbuiten.

De thuisploeg nam al snel het initiatief en kwam beduidend beter voor de dag dan afgelopen zondag in Alkmaar. Tot echte kansen leidde dit in de openingsfase echter niet. Het eerste hoogtepunt was de steunbetuiging van Het Legioen aan Bijlow. Feyenoord deelde daarna wat speldenprikjes uit, voordat Trauner de ban leek te breken. De Oostenrijker leek met het hoofd zijn eerste treffer in Rotterdamse dienst te maken, maar de goal werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Het was niet de enige tegenvaller voor Trauner. Na een halfuur greep de aanvoerder naar zijn hamstring en moest hij zich laten wisselen voor Thomas Beelen. Daarmee dreigt een forse aderlating voor Feyenoord, dat het volgende week opneemt tegen AS Roma in de Europa League.

De andere Feyenoord-spelers lieten zich niet van de wijs brengen en kregen op slag van rust loon naar werken. Mathew Ryan keerde nog met enige moeite een schot van Mats Wieffer, de matchwinner in Alkmaar, maar was kansloos toen Geertruida niet veel later van dichtbij binnenkopte. Dat deed hij op aangeven van David Hancko, waarmee de verdedigers het verschil maakten voor de ploeg van Arne Slot.

AZ-coach Maarten Martens zag dat zijn ploeg weinig had te vertellen en greep hard in halverwege. Alexandre Penetra, Riechedly Bazoer en Sven Mijnans maakten plaats voor Bruno Martins Indi, Myron van Brederode en Kristijan Belic. Het gewenste effect bleef echter uit. De bezoekers waren tandenloos zonder Pavlidis. Pas in het laatste kwartier liet AZ wat van zich horen. Invaller Lequincio Zeefuik behield het overzicht na een goede actie, maar Ruben van Bommel schoot naast. Diezelfde Van Bommel was niet veel later weer gevaarlijk nadat Quilindschy Hartman mis zat, maar Wellenreuther was bij de les.

AZ mocht lang blijven hopen doordat Feyenoord verzuimde om het duel in het slot te gooien. Het slotakkoord was evenwel voor de Rotterdammers en mocht er zijn. Na een heel fraaie aanval via Paixão en Calvin Stengs rondde Nieuwkoop af: 2-0. Feyenoord plaatste zich zodoende voor de halve finale, maar de zorgen zullen uitgaan naar Trauner én Timber. Die laatste ging per brancard van het veld, nadat Paixão hard de bal in zijn gezicht schoot.