Van den Brom pleit voor verandering bij Ajax: 'In mijn optiek grootste probleem'

Van den Brom pleit voor verandering bij Ajax: 'In mijn optiek grootste probleem'

18 februari - 22:53 Laatste update: 19 februari - 09:49
75

John van den Brom adviseert Ajax om in te zakken tegen FK Bodø/Glimt. De clubloze trainer ziet een verandering van tactiek als oplossing voor het voornaamste probleem bij de Amsterdammers, zo geeft hij aan bij Studio Voetbal.

"Ik zou gaan inzakken", zo stelt Van den Brom, die de Noren een jaar eerder uitschakelde met Lech Poznan. "De as dicht maken. Als je dat doet tegen Bodø, dan weet je dat je zelf kansen gaat krijgen in de omschakeling. Zeker met een spits als Brobbey, die als aanspeelpunt heel erg sterk is daarin. Als je Bodø onder druk zet, wat Ajax niet goed deed, spelen ze er onderuit. Als je ze de bal geeft en je wacht, dan zijn ze verdedigend ook niet zo goed. We hebben het niet over een absolute topploeg."

"Ik vind het moeilijk om naar te kijken, want de kwaliteit is niet daar", meent Van der Vaart. "Ajax wil aanvallen, dat kan dan niet, dan moet je iets anders verzinnen. Maar ik weet niet of je weleens in de ArenA gespeeld hebt... Als je gaat wachten op de middenlijn, daar wordt niemand vrolijk van. Je kan wel zeggen dat je schijt moet hebben aan de mensen, maar nee."

Van den Brom ziet een verandering van systeem niet direct als ingraven. "Het is een systeem, op papier. In balbezit speel je nog steeds met buitenspelers en bij balbezit van de tegenstander zet je je negen en tien bij elkaar en zakken je buitenspelers terug naar het middenveld, waarin het dan een 4-4-2 wordt. Dan houd je de as wat meer gesloten, wat in mijn optiek het grootste probleem bij Ajax is."