Ajax verrast en gaat experimenteren met nieuwe spelregels, fans uiten ongenoegen

Ajax verrast en gaat experimenteren met nieuwe spelregels, fans uiten ongenoegen

27 februari - 19:32
75

De Future Cup, die Ajax jaarlijks organiseert, gaat er dit seizoen anders uit zien. De Amsterdammers gaan een aantal nieuwe spelregels hanteren. Daar zijn lang niet alle Ajax-fans blij mee.

Jaarlijks organiseert Ajax rond Pasen de Future Cup, waarop het O17-team van de Amsterdammers het opneemt tegen leeftijdsgenoten van verschillende internationale clubs. Dit jaar pakken de hoofdstedelingen het anders aan dan normaal: er zullen namelijk nieuwe regels gehanteerd worden. Zo zal er gebruikgemaakt worden van effectieve speeltijd, de self pass, tijdstraffen, intrappen/indribbelen en onbeperkte wissels, die doorgevoerd kunnen worden zonder dat het spel stilligt.

"Eén van onze kernwaarden is aanvallend denken", legt hoofd ontwikkeling Casimir Westerveld uit op de Ajax-clubkanalen. "Dat betekent dat wij binnen de jeugdopleiding kijken waar wij vooruitstrevend kunnen zijn om onze spelers en het spel verder te ontwikkelen. De vijf nieuw te hanteren spelregels worden ondersteund door de International Football Association Board (IFAB) en de KNVB en moeten ervoor zorgen dat het spel onder meer attractiever en eerlijker wordt." 

Onder de Ajax-aanhang is dit nieuws niet bepaald positief ontvangen. Meerdere fans uiten op social media hun ongenoegen over de nieuwe regels van de Future Cup. Het toernooi wordt op 30, 31 maart en 1 april afgewerkt op De Toekomst. Paris Saint-Germain, RSC Anderlecht, Manchester City, FC Nordsjaelland, Club Athlético Paranaense, Sporting Portugal en Partizan Belgrado vormen naast Ajax het deelnemersveld.