De Jong dankt topseizoen aan ingebouwde rust: 'Ik hoef niks meer te bewijzen'

De Jong dankt topseizoen aan ingebouwde rust: 'Ik hoef niks meer te bewijzen'

1 maart - 07:20
19

Luuk de Jong merkt dat hij dit seizoen 'de vruchten plukt' van zijn ervaringen in het buitenland. De PSV-spits maakte al 31 doelpunten in alle competities, en geeft in een interview met het Algemeen Dagblad aan bezig te zijn aan misschiel wel zijn beste seizoen tot dusver. 

"Hmm, kun je pas écht zeggen straks in mei, denk ik", antwoordt De Jong op de vraag of dit seizoen zijn beste tot nu toe is. "Maar dit kán het beste jaar zijn, ja. Het eerste seizoen onder Mark van Bommel bij PSV vond ik ook goed. Toen verdiende ik mijn transfer naar Sevilla na 28 goals in de Eredivisie en 4 in de Champions League."

Zijn avontuur in Zuid-Spanje, en later bij FC Barcelona, heeft De Jong enorm veel geholpen. "Absoluut. Dat je bij zo'n enorme club hebt kunnen spelen, scoren en waardering hebt gekregen zorgt voor rust. Voor het gevoel: ik moet niks meer. Ik hoef niks meer te bewijzen. Wat ik heb bereikt in mijn carrière, met mijn kwaliteiten en gebreken, daar ben ik trots op. Nu ga ik lekker het veld op en genieten in de tijd die nog rest. Ik ben nog hartstikke ambitieus met PSV, voel nog steeds wedstrijdspanning, maar die gooi ik van me af als het fluitje gaat."

Op fysiek vlak merkt de inmiddels 33-jarige De Jong dat hij ouder wordt. Om die reden vult hij zijn trainingen dan ook anders in. "Ik geef vol gas. Dat blijft zo. Maar ik ga bijvoorbeeld niet meer honderd ballen afwerken bij een training. Honderd keer afwerken op één ochtend, dat werkt eerder averechts voor mij, weet ik nu. Explosief schieten heeft veel impact op je lichaam. Ook dat is de vrucht van ervaring.''

Oranje
De Jong bouwde ook wat extra ademruimte voor zichzelf in, door na het WK in Qatar een punt achter zijn loopbaan als Oranje-international te zetten. "Zo hebben we meer van dat soort familieuitjes. Dat kon anders nooit wanneer het clubvoetbal stillag, maar Oranje wachtte. Sowieso kan ik nu rustig plannen. Ik ben niet meer bezig met alles maar proppen in die ene vrije dag in een week."