Ajax-zondebok Gaaei gesteund vanuit Denemarken: 'Perez wordt hier gehekeld'

Ajax-zondebok Gaaei gesteund vanuit Denemarken: 'Perez wordt hier gehekeld'

11 maart - 12:00 Laatste update: 13:09
57

Boris van Leeuwen

Anton Gaaei kent een erg zwaar eerste seizoen bij Ajax. Hoe kijken ze in Denemarken tegenwoordig naar de rechtsback? VoetbalPrimeur spreekt met de Deense journalist Danni Kristensen van Viborg Stifts Folkeblad over Gaaei. Hij geeft aan dat de 21-jarige verdediger er nog altijd goed opstaat in Denemarken en vooral vanuit zijn geboorteplaats op steun kan rekenen. 

Kristensen volgt Gaaei sinds hij in de jeugd bij Viborg FF kwam en heeft zo'n beetje iedere wedstrijd die hij in de Deense Superligaen speelde gezien. "Anton is een erg populaire jongen in Viborg. Hij kwam van eigen bodem en wist door hard te werken het professioneel voetbal te halen. Toen hij vijftien of zestien jaar oud was, begon hij voetbal eigenlijk een beetje zat te worden. Rond deze periode ging hij naar een kostschool en vond hij weer geluk in het spelletje. Hierna kwam hij weer bij Viborg spelen, doorliep hij de jeugdopleiding, werkte hard en bleef zichzelf ontwikkelen. Zo heeft hij zichzelf naar een contract gevoetbald."

Bij Viborg waren ze snel overtuigd dat Gaaei een belangrijke en goede rechtsback kon worden. "Hij gaf altijd 100% voor de club en dat zagen de mensen om hem heen ook. In dat ene jaar dat hij in de Superligaen speelde, is zijn populariteit in Denemarken enorm toegenomen."

Van Viborg naar Amsterdam
Toen Ajax belde, was ook Kristensen verrast dat de Amsterdammers Gaaei wilde overnemen. "Dat er clubs geïnteresseerd waren in Anton, vond ik niet gek. Maar de naam Ajax zag ik niet aankomen. Voor iemand die nog maar één jaar op het hoogste niveau van Denemarken heeft gespeeld, was dit natuurlijk een grote stap."

De Amsterdamse club heeft in Denemarken nog altijd een goede reputatie wat betreft de ontwikkeling van jonge en Deense spelers. "Kijk bijvoorbeeld naar Christian Eriksen en Kasper Dolberg. Daardoor dacht ik dat Ajax een goede plek voor Anton kon zijn. Maar dit was voordat ik wist wat voor rotzooi het binnen de club was."

Kritiek van Perez
Zijn vroege wissels tegen Feyenoord en AZ en het feit dat hij zijn Instagram-posts heeft verwijderd, zijn volgens Kristensen ook in Denemarken groot nieuws. Vooral in Viborg werd het breed opgepikt. Eind september van het vorige jaar uitte Kenneth Perez stevige kritiek op de Deense back. "Mijn Deense connecties hadden dus toch gelijk. Deze jongen kan echt niet bij Ajax. De Ajax-scout in Denemarken heeft iedereen gebeld om te zeggen: hier heb ik echt niks mee te maken. De mensen daar dachten namelijk dat hij gek was geworden om Gaaei aan te bieden bij Ajax", aldus de ESPN-analist over Gaaei.

Kristensen reageert: "Ook dit werd een verhaal in Denemarken. Zijn reputatie in het land is enorm beschadigd door zijn harde uitspraken, vooral in Viborg. De mensen hekelen Perez voor het feit dat hij zo wreed was."

Perspectief
In zijn geboorteplaats is  Gaaei nog steeds geliefd. "Iedereen volgt hem. Als het aan de fans ligt, is hij hartstikke welkom om terug te keren. Naast het feit dat hij als voetballer populair is, wordt hij als mens ook enorm gewaardeerd. Toen er een voetbalschool kwam, was hij de eerste die kinderen ging helpen met trainen. Mijn zoon is ook altijd nog fan van hem en kreeg voor zijn verjaardag een Ajax-shirt met Gaaei erop. En sinds zijn transfer zie je steeds meer mensen met Ajax-shirts in Viborg."

Dat Gaaei niet zijn beste wedstrijden heeft gespeeld en fouten heeft gemaakt, zien ze ook in Denemarken. Toch vindt de journalist dat er naar het complete plaatje gekeken moet worden. "In Nederland is iedereen wel erg hard voor hem. Hij is jong en speelt nog maar kort professioneel voetbal. Hoeveel kan je dan van hem verwachten? Hij heeft tijd nodig. Ik denk dat als hij een eerlijke kans krijgt, hij nog kan slagen in Amsterdam. Daar ben ik van overtuigd."

"Al zijn oud-trainers zeggen hetzelfde over hem. Als Anton één ding kan, is het zich aanpassen aan het niveau waar hij speelt. En dat is ook hoe ik hem ken. Hij heeft alle potentie om in een paar jaar een uitstekende rechtsback te worden. Maar Ajax moet dan vertrouwen en geduld houden. Tristan Gooijer maakt bijvoorbeeld ook grote fouten, maar hij wordt niet zo hard aangepakt als Anton."