'Enorme potentie' Hato: 'Denk dat hij uitgroeit tot internationale topverdediger'

'Enorme potentie' Hato: 'Denk dat hij uitgroeit tot internationale topverdediger'

14 maart - 20:54
56

Jorrel Hato heeft alles om uit te groeien tot een internationale topverdediger. Dat voorspelt Dolf Roks, die als hoofd jeugdopleiding van Sparta de verdediger zag arriveren in Rotterdam. Inmiddels is Roks jeugdtrainer bij Ajax, waar Hato grote stappen zet.

Hato kwam op negenjarige leeftijd bij Sparta terecht. "Bij hem was er geen enkele twijfel tijdens de toelating. Hij puberde vroeg en was op elfjarige leeftijd al een echte leider", begint Roks in gesprek met Ajax.nl. "Hij was in de O12 al een fysiek sterke jongen, maar daar keken we niet naar. Het ging om kwaliteit en potentie en dat was bij hem enorm. Hij had toen al een hele goede inspeelpass, veel lef aan de bal en het was een hele nette jongen. Het viel direct op."

Ook toonde Hato zich in de daaropvolgende jaren zelfkritisch. "Hij wist op jonge leeftijd al waarin hij moest verbeteren en daar bleef hij heel stoïcijns in. Zijn potentie bleef zo groot en hij blonk overal in uit. Het was een fantastisch ventje in de jeugd en ook zijn thuissituatie was altijd heel goed. Een ideale basis. Hij had en heeft, denk ik, de ideale mindset om een topsporter te worden."

Het resulteerde in een overstap naar Ajax, waar hij al op zijn zestiende debuteerde. Bovendien maakte Hato al zijn debuut voor Oranje. Dat had Roks niet zien aankomen. "Nee. Natuurlijk zag ik zijn ongelofelijke talent, maar zo snel had ik het niet verwacht. Toen hij twaalf jaar was, had ik niet gezegd: Hato debuteert vier jaar later in Ajax 1. Je ziet vaak dat jonge spelers een dip krijgen, maar ik denk dat Jorrel er geen krijgt. In ieder geval geen grote."

Roks prijst de ontwikkeling van Hato. "En er zit nog meer in, maar dat is logisch als je achttien jaar bent. Zijn totaalplaatje klopt: hij is technisch vaardig, mentaal sterk, heeft tactisch vermogen en zijn fysiek is ook goed. Als hij aanzet, is hij de snelste van allemaal", aldus de jeugdtrainer. "Ik hoop dat hij geen grote blessures oploopt de komende periode en dan denk ik dat hij uitgroeit tot een internationale topverdediger."