Nieuwe vrouwenprofclub in de maak: 'Binnen tien jaar de Champions League winnen'

Nieuwe vrouwenprofclub in de maak: 'Binnen tien jaar de Champions League winnen'

20 maart - 07:25
149

Hera wil de eerste profvoetbalclub worden die zich volledig richt op vrouwen. Vanaf het seizoen 2025/2026 hoopt de club volledig operationeel te zijn, al is nog niet helemaal duidelijk op welk niveau het in mag stromen. 

Oprichter Marieke Visser bedacht het idee voor Hera nadat de vrouwen van Ajax in 2023 geen officiële huldiging kregen na het behalen van het kampioenschap. "Dat zou bij de mannen nooit zijn gebeurd", vertelt ze voor de camera van de NOS. Het voetbalsysteem moet anders, meent ze dan ook. "Profclubs zijn van oudsher gebouwd rondom de mannen. We willen dat vrouwen altijd op nummer één staan."

Wat begon als een idee, begint nu serieuze vormen aan te nemen. Vijf grote investeerders, onder wie Marijn Pijnenborg (oprichter Funda, red.) moet ervoor zorgen dat er op financieel gebied genoeg mogelijk is. "Het vrouwenvoetbal naar een hoger niveau tillen begint met iedereen goed betalen en met goede arbeidsvoorwaarden. Andere successen komen dan vanzelf, zoals binnen tien jaar de Champions League winnen."

Daarnaast krijgt Visser hulp van bekendheden uit de voetballerij, zoals Barbara Barend. Ook een thuisbasis is al gevonden: het Olympisch Stadion in Amsterdam. "Daar deden in 1928 de vrouwen voor het eerst mee in het atletiek", aldus stadiondirecteur Carla de Groot. "En ook dit is een doorbraak." Visser hoopt vanaf het seizoen 2025/2026 te starten, maar onder welke voorwaarden is nog niet duidelijk. Botst Hera straks niet met 'mannenclub' Ajax? "Rotterdam heeft drie profclubs, dus dat lijkt me geen probleem."