PSV-directeur Brands: 'Bergwijn stond huilend aan mijn bureau'

PSV-directeur Brands: 'Bergwijn stond huilend aan mijn bureau'

23 maart - 18:58
94

Marcel Brands kijkt met genoegen terug op de komst van Georginio Wijnaldum en Steven Bergwijn naar PSV. Als technisch directeur haalde hij het duo in 2011 naar Eindhoven, waar ze beiden uitgroeiden tot een succes. Daar gingen wel de nodige strubbelingen aan vooraf. 

Wijnaldum kwam in 2011 over van Feyenoord, terwijl Bergwijn datzelfde jaar werd opgepikt uit de jeugd van Ajax. "Ik kan heel erg genieten van een jeugdspeler waar je het in ziet zitten", vertelt Brands in podcast De Beslissers. "Ik heb ooit Georginio Wijnaldum huilend aan mijn bureau gehad. Hetzelfde geldt voor Steven Bergwijn. Die laatste had toen iets te veel vet. Phillip Cocu, de trainer destijds, liet hem allemaal rondjes lopen."

Brands haalde er voldoening uit om zulke talenten hun potentie te laten benutten. "Bergwijn kwam naar me toe, hij zat in zak en as. Dan ga je met zo'n jongen praten en probeer je hem bewust te krijgen. Uiteindelijk bloeit hij op, wordt zo’n jongen fantastisch hier en wordt hij uiteindelijk voor dertig miljoen euro verkocht."

Niet bij iedereen pakt het zo goed uit. Brands had ook hoge verwachtingen van Adam Maher, die in 2013 voor acht miljoen euro overkwam van AZ. "Een van de grotere transfers die ik hier gedaan heb, was Adam Maher. Ik heb nog nooit zoveel enthousiasme gezien bij de fans toen hij binnenkwam, maar het is toch net niet gelukt. Terwijl ik nooit twijfel had of hij zou slagen. Hij was achttien jaar en zat al bij het Nederlands elftal..."

Maher speelde 106 officiële duels voor PSV. In 2016 trok hij de deur achter zich dicht in het Philips Stadion.