Koeman wijst Kroos-saboteur aan: 'Hij moet kort zitten en eroverheen gaan'

Koeman wijst Kroos-saboteur aan: 'Hij moet kort zitten en eroverheen gaan'

26 maart - 20:30 Laatste update: 20:32
7

Ronald Koeman heeft ter voorbereiding op het treffen met Duitsland een plan gesmeed om Toni Kroos onschadelijk te maken. De bondscoach van Oranje, die de wedstrijd in Frankfurt allerminst als vriendschappelijk beschouwd, heeft Tijjani Reijnders aangewezen om zo kort mogelijk op de spelmaker van de Duitsers te zitten. 

"Het zal niet vriendschappelijk zijn", steekt Koeman van wal bij de NOS. "Er staat wat meer druk op. Dat is fijn, want als je een EK moet spelen zal er ook vol druk op staan. We spelen tegen een sterk land, met goede spelers, het is dus zeker een goede test."

Oranje speelt in tegenstelling tot de wedstrijd tegen Schotland deze keer wel met drie verdedigers. "Ik had wel in mijn hoofd om met twee verschillende manieren in beide wedstrijden te spelen. Maar ik wilde wachten op de wedstrijd van Duitsland (0-2 zege op Frankrijk, red.), hoe ze speelden. Dit is wat mij betreft de beste oplossing."

Op het middenveld van de Duitsers speelt sinds kort weer Kroos. "Dat is een geweldige speler", is Koeman lovend. "Maar we hebben ook tegen Frankrijk gezien dat als je hem vrijheid heeft, hij verdedigend weleens over wil geven aan het centrum. Dus Reijnders speelt op hem. Niet alleen om kort te zitten, maar ook om er op de juiste momenten overheen te gaan. Ik denk dat dat een heel goed koppeltje is, gezien de kwaliteit van Tijjani. Hij is snel, kan drukzetten, maar heeft ook het vermogen om eroverheen te gaan."

Veerman en Schouten
Het Oranje-middenveld bestaat naast Reijnders uit Joey Veerman en Jerdy Schouten, teamgenoten bij PSV. "Ik wil een zo'n compleet mogelijk beeld hebben van alle spelers", licht Koeman zijn keuze uit. "Daar ben ik wel benieuwd naar. Ik verwacht balvastheid van ze, maar dat verwacht je ook van andere spelers, want wat Schotland zaterdag niet afstrafte, zal Duitsland wel doen. Je moet de wedstrijd lezen: zetten ze druk uit een 4-4-2 of met drie aanvallers? Dat hebben we besproken, en van daaruit zal er meer rust aan de bal moeten komen."