Eredivisie-flops: bijna alleen maar Ajax-spelers na bizarre vernedering in De Kuip

Eredivisie-flops: bijna alleen maar Ajax-spelers na bizarre vernedering in De Kuip

8 april - 11:00 Laatste update: 11:00
85

Speelronde 29 zit er weer op, en dus is het tijd voor de wekelijkse floplijst van VoetbalPrimeur. Het elftal bestaat voor meer dan de helft uit spelers van Ajax, de gevallen topclub die zondagmiddag door Feyenoord tot op het bot werd vernederd. Ondanks de Rotterdamse zege is er overigens wel één Feyenoorder terug te vinden in het elftal.  

Mathew Ryan (AZ)
Ryan heeft in één week tijd maar liefst tien keer moeten vissen. Niet elke PSV-goal viel de Australische doelman aan te rekenen, maar bij de 5-1 van debutant Jesper Uneken had Ryan meer kunnen, en wellicht moeten betekenen. 

Jorrel Hato (Ajax)
"Er is de laatste maanden een attitude, een houding", dit zei ESPN-analist Marciano Vink over het optreden van Hato in de Klassieker. De Ajax-jongeling zakte, net als echt iedereen aan Amsterdamse zijde, volledig door het ijs. Persoonlijke fout na persoonlijke fout, indribbelen op de meest opmerkelijke momenten en algehele laksheid. Klimt Hato dit seizoen nog uit zijn diepe dal?

Ahmetcan Kaplan (Ajax) 
Ook Kaplan deed in De Kuip eigenlijk alles fout. Het was tekenend voor het Ajax-spel hoe de Turkse verdediger zich bij de 1-0 van Feyenoord zo kinderlijk eenvoudig de bal liet ontfutselen. Kaplan wist zich gewoon geen raad met de druk van de Rotterdammers, die de aartsrivaal vanaf minuut één volledig de baas was.  

Oliver Braude (sc Heerenveen
De Noorse rechtsback speelde tegen FC Utrecht een erg matige wedstrijd, en maakte de negentig minuten ook niet vol. Braude kreeg in de 70e minuut zijn eerste gele kaart, om vervolgens totaal onnodig en heel hoog op het veld nog een overtreding te maken. Die leverde hem een tweede gele, en dus rood op. 

Steven Bergwijn (Ajax) 
Aanvoerder onwaardig, zo kan je het spel van Bergwijn in de Klassieker misschien wel het beste omschrijven. De aanvaller was negatief, zwaar gefrustreerd, ruziede met zijn teamgenoten, deed helemaal niks met de bal en mocht zelfs van geluk spreken dat zijn slaande beweging richting Feyenoord-back Bart Nieuwkoop onopgemerkt bleef bij zowel de VAR als scheidsrechter Danny Makkelie. 

Devyne Rensch (Ajax) 
Ook zwaar, en zwaar ondermaats in de Klassieker. Rensch grossierde in balverlies, oogde zenuwachtig en bezweek echt totaal onder de Feyenoord-druk. Gelukkig voor hem was hij niet de enige dissonant aan Amsterdamse zijde. 

Santiago Gimenez (Feyenoord) 
Feyenoord speelde een grootse wedstrijd tegen Ajax, maar deed dat eigenlijk wel zonder Gimenez. Het waren de vleugelaanvallers die de ploeg van Arne Slot naar grote hoogte tilden, niet de Mexicaan. Gimenez miste een aantal behoorlijke kansen en blijft maar met zijn vorm stoeien. Na afloop meldde hij zich zelfs op X om zijn excuses aan te bieden voor zijn optreden. 

Rodrigo Guth (Fortuna Sittard
Heeft in de 35 minuten die hij speelde tegen FC Twente eigenlijk alleen maar overtredingen gemaakt. Geel bleef de Braziliaan na een elleboogstoot aan Ricky van Wolfswinkel aanvankelijk nog bespaard, maar een paar minuten kreeg hij alsnog geel. Toen hij in de 35e minuut wéér een overtreding maakte (opnieuw op Van Wolfswinkel) kreeg hij rood van scheidsrechter Rob Dieperink. 

Branco van den Boomen (Ajax) 
Verving Kristian Hlynsson na één helft spelen in De Kuip, maar deed het allerminst beter dan zijn voorganger. Zijn balverlies voorafgaand aan de 5-0 van Feyenoord was echt bizar. Van den Boomen dacht dat hij alle tijd van de wereld had, maar werd kinderlijk eenvoudig afgetroefd door Quinten Timber, die vervolgens knap raak schoot.