Van Praag zet streep door technische rol Kroes: 'Het advies was heel stellig'

Van Praag zet streep door technische rol Kroes: 'Het advies was heel stellig'

11 april - 18:15
196

Alex Kroes komt bij Ajax niet meer in aanmerking voor een andere functie. Dat heeft rvc-voorzitter Michael van Praag laten weten aan Ajax Life. Van Praag heeft opties onderzocht om Kroes te behouden voor de club, maar dat gaat niet gebeuren. 

De schorsing van Kroes heeft veel stof doen laten opwaaien. Er is binnen Ajax geopperd om hem te behouden. Desnoods vanuit een rol in het technische hart. Die optie is door Ajax onderzocht. "Het zou heel fijn zijn voor de club als hij bijvoorbeeld een technische functie kan invullen", zegt Van Praag tegen Ajax Life. "Daar wonnen we advies voor in. In het kort was het advies: doe dat niet. Dat kun je je als beursgenoteerde onderneming niet veroorloven."

Wedden

Meer odds

Als Ajax wel opnieuw in zee zou gaan met Kroes, dan zou de geloofwaardigheid op het spel komen te staan, vertelt Van Praag. "Bij ons hoort ethisch leiderschap. Je hebt te maken met de Ajax-organisatie en met de buitenwereld. Hoe sterk staat Alex nog met onderhandelingen bijvoorbeeld? In gesprekken met de UEFA, richting de KNVB… Als je bent gedegradeerd van algemeen directeur naar een technische functie", schetst de 76-jarige voorzitter. "Het juridische advies was heel stellig. Dan is het lastig uit te leggen als je hem uit het bestuur haalt en vervolgens wel een andere functie aanbiedt."

Wat Van Praag al vaker heeft aangegeven, en simpelweg buiten kijf staat, is dat Kroes een strafbaar feit heeft gepleegd. "Alex zegt zelf ook dat hij een beetje dom is geweest. Maar handelen met voorkennis kan wettelijk gewoon niet. Dat is een strafbaar feit. Ajax kan niet zeggen: laat die wet maar, we doen het gewoon toch. Dat accepteert niemand. Zeker de Autoriteit Financiële Markten (AFM, red.) niet, die toezicht houdt op beursgenoteerde bedrijven."