Wennen bij Ajax kost Sutalo tijd: 'De kritiek doet soms natuurlijk pijn'

Wennen bij Ajax kost Sutalo tijd: 'De kritiek doet soms natuurlijk pijn'

5 mei - 10:20 Laatste update: 10:22
49

Josip Sutalo heeft zich in een interview met de NOS openhartig uitgelaten over zijn transfer naar Ajax. De bekritiseerde zomeraanwinst geeft aan wat langer de tijd nodig te hebben om zich aan te passen in Nederland, maar heeft er veel vertrouwen in dat hij volgend seizoen de beste versie van zichzelf kan laten zien. 

"Het gaat super met me. In het begin was het lastiger, maar inmiddels ben ik hier wel gewend", vertelt Sutalo aan de NOS. De Kroatisch international werd vorige zomer door Sven Mislintat met veel bombarie naar Amsterdam gehaald. Ajax betaalde voor hem een slordige 20 miljoen euro aan Dinamo Zagreb. "De gedachte bij Ajax te spelen, trok me gelijk. Het is een grote club met een grote historie. Er was een heel duidelijk plan met me. Dat zag ik zitten."

Wedden

Meer odds

Het bleek uiteindelijk toch behoorlijk lastig om snel te wennen aan het leven buiten Kroatië. "Ik had moeite met de aanpassing", is Sutalo eerlijk. "Het was de eerste transfer die ik ooit maakte, naar een land met een taal die ik niet kende. Ik ben ook iemand die daar wat meer tijd voor nodig heeft. Buiten het veld ben ik een rustig en meer teruggetrokken persoon. Ik heb een eigen kring mensen waarbinnen ik me veilig voel."

Bij Ajax kwam Sutalo allesbehalve in een goed geöliede machine. Vanaf moment één boekten de Amsterdammers slechte resultaten. "We waren als team toen ook niet op het gewenste niveau, met veel nieuwe spelers die erbij kwamen en zich aan moesten aanpassen. Dat heeft mijn prestaties ook beïnvloed." Sutalo werd uiteindelijk een van de meest bekritiseerde spelers, iets wat hij nog steeds is. "Mijn prestaties waren niet zoals men verwacht had", weet hij zelf ook. "De kritiek doet soms natuurlijk pijn, maar ik ben een professional en moet ermee om kunnen gaan. Het belangrijkste is wat mensen bij de club en mijn teamgenoten vinden."

Volgend jaar hoopt de centrale verdediger de 'echte' Sutalo te laten zien aan Nederland. "Mijn doel is om de beste versie van mezelf te tonen en het team te helpen. Dit seizoen was niet ideaal voor Ajax, maar we streven ernaar dat het volgend jaar beter wordt en dat we Ajax terugbrengen naar waar het hoort. Daar geloof ik ook in."

Bekijk #DoneDeal met Gino Bosz hieronder of luister de aflevering op Spotify!