Aandeelhouders Ajax willen extra onderzoek

'Aandeelhouders Ajax willen extra onderzoek naar Mislintat en transferzomer 2022'

16 mei om 21:28
Laatste update: 16 mei om 21:51

Een aantal bezorgde aandeelhouders van Ajax willen een aanvullend onderzoek op het KPMG-rapport naar de periode onder Sven Mislintat. Ook wordt er gevraagd naar het onder de loep nemen van de transfers in de zomer van 2022. Dat meldt De Telegraaf.  

Het gaat om aandeelhouders die zichzelf ‘Aandeelhouder-Supporters’ noemen en samen goed zijn voor vierhonderdduizend aandelen. De groep wil een aanvullend onderzoek naar de periode onder toenmalig technisch directeur Sven Mislintat. Dat blijkt uit een advocaat Jaron van Bekkum verstuurde brief van 20 pagina’s en met 65 vragen aan de directie en rvc van Ajax, die in het bezit is van de krant.

De aandeelhouders zien de crisis bij Ajax met lede ogen aan volgens Van Bekkum.Ajax NV struikelt nu al ruim twee jaar van incident naar incident', klinkt het. 'De directie en de raad van commissarissen zijn tot nu toe niet in staat deze negatieve keten te doorbreken. De zorg van de Aandeelhouder-Supporters is niet in de eerste plaats hun financieel belang, maar vooral de toekomst en continuïteit van Ajax NV en de door haar gedreven voetbalonderneming.'

Van de 59 vragen in het document gaat vraag 27 tot en met 59 over het onderzoek van KPMG naar de mogelijke belangenverstrengeling van Mislintat. De aandeelhouders willen dat het rapport volledig openbaar wordt gemaakt. Ook het niet horen van voormalig rvc-voorzitter Pier Eringa is onderwerp van een van de vragen. De laatste vraag spreekt voor zich. 'Overweegt u aanvullend onderzoek te (laten) doen naar belangenverstrengeling en onregelmatigheden in de Periode Mislintat? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?', valt er te lezen.

Ook wordt er gevraagd naar een onderzoek naar de transfers in de zomer van 2022, toen Mislintat nog niet werkzaam was bij de Amsterdammers. 'Navraag bij voormalige commissarissen heeft geleerd dat in het verleden het interne governance proces betreffende transfers binnen Ajax wel nauwgezet door de raad van commissarissen werd gevolgd. Kunt u toelichten hoe lang al van het interne governance proces wordt afgeweken? Deelt de Raad van Commissarissen de visie van de Aandeelhouder-Supporters dat het voor het verkrijgen van transparantie goed zijn om ook de transfers van de zomer van 2022 te onderzoeken, inclusief het interne governance proces daarbij?'

Beluister hieronder Studio Oranje en abonneer je op de show om niks te missen!