De Tien: de rijkste zakenmannen in het voetbal
In 'De Tien' van vandaag: de tien rijkste clubeigenaren en aandeelhouders in het voetbal. De tien zakenlieden uit het klassement, die allen hun eigen imperium hebben opgebouwd, zijn goed voor een gezamenlijk vermogen van een slordige 181,8 miljard euro.
10. Roman Abramovic (Chelsea, Engeland): 7,4 miljard euro
Sinds zijn overname van Chelsea in 2003 heeft de Russische oliemagnaat Roman Abramovic waar gekregen voor het geld dat hij in de club investeerde. De Londenaren wonnen sindsdien onder meer drie keer de Premier League, de Champions League en de Europa League.
9. John Fredricksen (Valerenga, Noorwegen): 8,4 miljard euro
Ook de eigenaar van het Noorse Valerenga, John Fredricksen, verdiende zijn fortuin in de olie-business, zij het met het verschepen ervan. Op het gebied van succes met zijn geliefde voetbalclub blijft Fredricksen flink achter op zijn Russische 'collega' Abramovich: Valerenga wacht al sinds 2005 op een nieuwe landstitel.
8. Paul Allen (Seattle Sounders, Verenigde Staten): 11 miljard euro
Paul Allen is samen met Bill Gates één van de oprichters van een bedrijf dat wereldwijd bekend is: Microsoft. Een deel van zijn vergaarde fortuin investeert Allen in de Amerikaanse voetbalclub Seattle Sounders. Sinds 2009 neemt de club deel aan de Major League Soccer.
7. Francois Pinault (Stade Rennes, Frankrijk): 11 miljard euro
Deze kunsthandelaar houdt zijn centen grotendeels op zak; liever investeert hij bij Stade Rennes op de lange termijn. Het resultaat: een Frans kampioenschap blijft voorlopig een utopie.
6. Rinan Akhmetov (Shakhtar Donetsk, Oekraïne): 11,2 miljard euro
Wie niet op een paar miljoen meer of minder kijkt is de eigenaar van het Oekraïense Shakhtar Donetsk, Rinan Akhmetov. Onder zijn bezielende leiding en onuitputtelijke geldbron, die vooral veel jonge, talentvolle Brazilianen naar Donetsk doet trekken, liet Shakhtar zich in de 21ste eeuw acht keer tot kampioen van het land kronen.
5. Lakshmi Mittal (Queens Park Rangers, Engeland): 12 miljard euro
Dat een overname door miljardairs niet altijd succesvol is, blijkt wel uit de sportieve terugval van Queens Park Rangers. De club degradeerde ondanks de komst van staalmagnaat Lakshmi Mittal, één van verschillende steenrijke investeerders in The R's, uit de Premier League.
4. Alisher Usmanov (Arsenal, Engeland): 12,8 miljard euro
Arsenal-fans zullen komende zomer opnieuw hopen op een gulle gift van de hand van één van de belangrijkste aandeelhouders van de Engelse club, Alisher Usmanov. De zakenman is in het verleden vaak kritisch geweest op het transferbeleid van trainer Arsène Wenger. Sinds 2007 is Usmanov betrokken bij de Londense club; een prijs leverden zijn investeringen nog niet op.
3. George Soros (Manchester United, Engeland): 14 miljard euro
Veel bekendheid geniet deze Hongaarse aandeelhouder van Manchester United niet in voetballand, toch mag hij zich voor 1,9 procent eigenaar noemen van de Engelse topclub. Daar houdt het niet mee op; ook is Soros eigenaar van de Amerikaanse club DC United.
2. Amancio Ortega (Deportivo La Coruña, Spanje): 41 miljard euro
De Spaanse kledingkoning Amancio Ortega kon het ook niet nalaten een deel van zijn vergaarde fortuin in zijn geliefde voetbalclub te pompen. Ortega, de op twee naar rijkste man ter wereld, bezit een deel van de aandelen van Deportivo La Coruña.
1. Carlos Slim (Pachuca, Leon (Mexico) en Real Oviedo, Spanje): 53 miljard euro
De rijkste man ter wereld tussen 2010 en 2013 laat het flink hangen. De Mexicaan Carlos Slim, die het grootste deel van zijn enorme fortuin verdiende in de telefonie-industrie, is voor dertig procent eigenaar van de Mexicaanse clubs Pachuca en Leon. Ook kocht hij zich in bij het Spaanse Real Oviedo. Ondanks de 53 miljard die Slim volgens Forbes waard is, is de Mexicaan geen 'big spender'.
*De eigenaren van Paris Saint-Germain, Nasser Al Khelaifi, en Manchester City, sjeik Mansour, ontbreken; hun bezit is een familiefortuin.