Gehypte Frenkie 'Beckenbauer' wil niet als back spelen: 'Gaan we niet doen, haha'

Gehypte Frenkie 'Beckenbauer' wil niet als back spelen: 'Gaan we niet doen, haha'

15-12-2017 09:30
26

Daley Sinkgraven, Nick Viergever, donderdagavond Maximilian Wöber: de linksbacks van Ajax vallen in rap tempo weg met blessures. Het moet haast wel een kwestie van tijd zijn voordat trainer Marcel Keizer besluit Frenkie de Jong in te zetten als vleugelverdediger. Daar zit de Amsterdamse alleskunner echter helemaal niet op te wachten, vertelde hij na de overwinning op Excelsior (3-1) lachend aan VoetbalPrimeur. 

Paul Audenaerd
AMSTERDAM

Er heerst een vloek op de linksbacks van Ajax, zo lijkt het. Sta jij binnenkort op de vleugel?
De Jong: "Die positie is niet echt lekker bezet inderdaad. Maar nee, dat gaan we niet doen, haha. Dan misbruik je mijn kwaliteiten, wanneer je mij als linksback laat spelen. Dan kan ik wel lekker opstomen inderdaad, dat wel... Laten we hopen dat het meevalt met Wöber."

Je speelt nu een paar wedstrijden als libero. Hoe bevalt die rol? 
"Ik speelde nu iets verdedigender, centraal achterin. Ik moet zeggen: ik speel het liefst op het middenveld, hoor. Ik denk dat ik daar ook een stuk beter ben dan achterin. Iedereen prijst me nu en zegt dat ik goed ben in balbezit, maar als ik op het middenveld speel, dan kom ik hoger op het veld in balbezit. Ik heb vroeger nooit echt als verdediger gespeeld. Misschien is het nu uit nood geboren. Keizer wil daarnaast in balbezit graag een extra wapen hebben."

Zelf zeg je het al: werkelijk iedereen is lyrisch over jou. Hoe ga je daar mee om?
"Natuurlijk krijg ik die Frenkie-hype mee. Ik denk dat ik het allemaal wel kan relativeren. Het is leuk om te lezen en te horen. Mijn teamgenoten beginnen me nu wel te dollen, haha. Ze zeggen: ik kan niet op mijn telefoon kijken of er staat weer een berichtje over jou op."

Arie Haan vergeleek je na Ajax-PSV zelfs met Franz Beckenbauer. Toe maar. 
"Jaaa, dat heb ik ook gelezen. Ik heb hem natuurlijk niet zien spelen, maar dat was echt een hele grote speler. Een goede inschuivende verdediger. Ik moet gewoon middenvelder worden hoor, dus dat soort vergelijkingen... Maar het is niet dat ik nu ineens denk: ik ben de nieuwe Beckenbauer, haha."

Lees ook: 'Ajax bereikt mondeling akkoord en heeft beet: nieuw contract tot medio 2022'