KNVB wil maximumaantal Jong-teams in Jupiler League en bevriest degradatieregeling

KNVB wil maximumaantal Jong-teams in Jupiler League en bevriest degradatieregeling

07-06-2018 21:45
52

De KNVB gaat de regels rondom de aanwezigheid van beloftenteams in het betaald voetbal aanpassen, zo heeft de voetbalbond donderdagavond via de eigen website bekendgemaakt. De Jupiler League bevat momenteel vier Jong-elftallen en dat is volgens de KNVB het maximum.

Deze regel moet ingaan vanaf het seizoen 2019/2020, heeft men besloten in overleg met vertegenwoordigers van Nederlandse prof- en amateurclubs. De voetbalbond wil een aparte beloftencompetitie instellen en het aantal Jong-elftallen in de reguliere competities terugdringen. De Tweede Divisie mag vanaf 2019 plaats bieden aan maximaal twee beloftenteams. In de beide Derde Divisies spelen momenteel zes Jong-elftallen: dat aantal moet op termijn teruggeschroefd worden naar vier.

"Wij zijn blij met het besluit dat er nu ligt", vertelt directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee. "We willen een optimale ontwikkeling van onze toptalenten en we willen dat die talenten hun ervaring opdoen in voor alle partijen eerlijke competities. Daar leggen we nu een stevige basis voor."

Promotie-degradatieregeling
De betrokken partijen hebben ook overlegd over een promotie-degradatieregeling tussen de Jupiler League en de Tweede Divisie. Deze is de komende seizoenen bevroren, waardoor de hekkensluiter van de Jupiler League tot 2020 opgelucht adem kan halen. Voordat de KNVB wil toewerken naar verplicht degraderen en promoveren, wil het onderzoeken aan welke voorwaarden de amateurclubs die in de Jupiler League terechtkomen, moeten voldoen.