Voorlopige potindeling CL: Ajax en PSV bij succesvolle return in dezelfde pot

Voorlopige potindeling CL: Ajax en PSV bij succesvolle return in dezelfde pot

27-08-2018 11:20
128

De kans bestaat dat Nederland voor het eerst sinds het seizoen 2010/2011 weer met twee clubs meedoet aan de groepsfase van de Champions League. Als PSV en Ajax hun goede uitgangspositie deze week met succes verdedigen, gaan beide clubs donderdag bij de loting in Monaco (18.00 uur) de kokers in. In welke pot komen de Nederlandse deelnemers dan terecht?

De UEFA heeft de potindeling sinds vorig jaar op de schop gegooid. In pot 1 zitten behalve de kampioen van de grootste zes competities ook de winnaars van de Champions League en Europa League. Opvallendste ploeg in de eerste pot is daardoor Lokomotiv Moskou, dat kampioen van Rusland werd.

In pot 2 eveneens veel grote namen, wat deels te maken heeft met het feit dat Spanje, Engeland, Italië en Duitsland liefst vier clubs voor de groepsfase leveren. In pot 3 komen we - als de returns dus goed verlopen - PSV en Ajax tegen. 

In de laatste pot zit een aantal zwaargewichten. Valencia heeft de voorbije jaren Europees zwak gepresteerd en valt daardoor terug naar de laagste pot. Hetzelfde geldt voor Internazionale, dat amper Europees voetbal heeft gespeeld de laatste vijf jaar. Daarnaast zijn Galatasaray en Hoffenheim tegenstanders die PSV en Ajax liever niet tegenkomen.

De voorlopige potindeling:

Pot 1:
Real Madrid
Atlético Madrid
FC Barcelona
Bayern München
Manchester City
Juventus
Paris Saint-Germain
Lokomotiv Moskou

Pot 2:
Borussia Dortmund
FC Porto
Manchester United
Shakhtar Donetsk
Benfica*
SSC Napoli
Tottenham Hotspur
AS Roma

Pot 3:
Liverpool
Schalke 04
Olympique Lyon
AS Monaco
Red Bull Salzburg*
Ajax*
CSKA Moskou
PSV*

Pot 4:
Valencia
Viktoria Plzen
Club Brugge
Galatasaray
Young Boys*
Internazionale
1899 Hoffenheim
AEK Athene*

*ploegen die play-offs spelen

Uitslagen eerste ronde play-offs:
Rode Ster Belgrado - Red Bull Salzburg: 0-0
BATE Borisov - PSV: 2-3
Benfica - PAOK Saloniki: 1-1
Young Boys - Dinamo Zagreb: 1-1
MOL Vidi FC - AEK Athene: 1-2
Ajax - Dinamo Kiev: 3-1

*bij invullen potten is bij clubs actief in de play-offs voor deelnemer met hoogste coëfficiënt gekozen. Alleen bij Ajax - Dinamo Kiev is dit vanwege goede uitgangspositie Ajax niet gedaan.

Bron: Bert Kassies