'Als er niets verandert, dan kan Tete in januari al voor minimaal 10 miljoen weg'

'Als er niets verandert, dan kan Tete in januari al voor minimaal 10 miljoen weg'

22-11-2018 12:00
51

Zeven basisplaatsen in 2018, dit seizoen pas 76 minuten competitievoetbal en achtervolgd door blessures: tóch koos Oranje-bondscoach Ronald Koeman voor Kenny Tete in de Nations League-kraker tegen Duitsland. De rechtsback keert deze week terug naar Olympique Lyon, waar hij het moeilijk heeft. VoetbalPrimeur spreekt met Rich Allen, redacteur van voetbalsite Get French Football News, over de situatie van Tete in Frankrijk.

"Ik vind hem de meest complete rechtsback in de selectie", zei Koeman vorige week in Zeist. Het is de reden dat Tete steeds bij de selectie van het Nederlands elftal zit. Want wedstrijdritme, daar is geen sprake van bij de rechtsback van Lyon. Twee weken geleden kreeg Tete pas zijn eerste basisplaats van Lyon-trainer Bruno Genesio. De Nederlander heeft te maken met forse concurrentie op zijn positie.

"Het is zonde, maar het lijkt erop dat Tete niet echt krediet heeft", verklaart Allen in gesprek met VoetbalPrimeur. "Vorig seizoen vond ik hem goed spelen, maar Rafael is duidelijk de eerste keus op rechtsback. Daarachter zit Leo Dubois." Het zat Tete bovendien niet mee met blessures. "Nadat hij hersteld was, is hij er niet in geslaagd zich terug te vechten in het team."

Rafael en Tete wisselden elkaar vorig seizoen af in de basiself van Lyon, maar de komst van Dubois heeft de zaak veranderd. Rafael (tien competitieduels) is door Genesio gebombardeerd tot de eerste rechtsback, terwijl Dubois - overgekomen van FC Nantes - zijn vaste understudy is. Hij staat op zes optredens dit seizoen. "Maar Dubois heeft het best moeilijk en Rafael was afgelopen zomer dicht bij een vertrek. Het is nog niet allemaal voorbij voor Tete", stelt Allen.

De GFFN-redacteur denkt niet dat een fitte Tete onderdoet voor zijn concurrenten. "Als de drie rechtsbacks van Lyon op de toppen van hun kunnen spelen, is Tete de beste. Hij moet weer gewoon weer in vorm komen en blessurevrij blijven."

De komende weken worden cruciaal voor Tete. Blijft de oud-Ajacied bankzitter of zelfs tribuneklant, dan dreigt de situatie onhoudbaar te worden. "Als er niets verandert, kan ik me niet voorstellen dat Tete tot het einde van het seizoen bij Lyon blijft. Misschien vertrekt hij al in januari", aldus Allen.

Deze week zou Tete door zaakwaarnemer Mino Raiola zijn aangeboden bij AC Milan. Allen denkt niet dat de Serie A het beste bij hem zou passen. "Ik denk dat Tete zich in de Premier League en Bundesliga het meest thuis zou voelen. Mocht Lyon besluiten hem in de verkoop te doen, dan zal dat minimaal tien miljoen euro opleveren."

(Ruben Winkels / VoetbalPrimeur)