Zeven conclusies: uitgeschakeld PSV oogst applaus, Luuk in voetsporen Ruud

Zeven conclusies: uitgeschakeld PSV oogst applaus, Luuk in voetsporen Ruud

28-11-2018 23:30 Laatste update: 23:35
93

Met één punt uit vijf groepswedstrijden is PSV klaar in Europa. De Eindhovenaren gingen woensdagavond in het eigen Philips Stadion met 1-2 onderuit tegen FC Barcelona. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies.

PSV krijgt (veel) te weinig
Het is een cliché, maar: wil je wat in zo'n wedstrijd, dan moet je scoren. PSV had pech (twee keer paal en één keer lat) en kreeg veel te weinig tegen Barcelona, maar heeft de nederlaag ook aan zichzelf te wijten. Qua doelpogingen was de ploeg van trainer Mark van Bommel namelijk de betere: 23 om 21. Als Barcelona in het huidige tijdperk eens te pakken was geweest...

Wereld van verschil
De Eredivisie en de Champions League: het is blijkbaar een wereld van verschil. PSV is in de vaderlandse competitie elke wedstrijd dodelijk, maar hielp tegen Barcelona de ene na de andere kans om zeep. Het is iets ongrijpbaars. De conclusie is dat PSV in de drie thuiswedstrijden tegen Internazionale, Tottenham en Barça steeds zicht had op een goed resultaat, maar de efficiëntie ontbrak.

Messi, Messi, Messi
Hij kwam, hij zag en hij overwon. Messi deed aanvankelijk niet zoveel, sjokte over het veld, maar wat is de Argentijn toch een voetballer van 24 karaat. Na een uur spelen maakte hij op de vierkante meter, tussen een paar PSV'ers, de bal vrij en liet hij Jeroen Zoet kansloos. Wat een genot om naar te kijken. Toch maar weer die Ballon d'Or naar Barcelona sturen?

Slordig Barça
Waar had de verdediging van Barcelona last van? Gerard Piqué, Jordi Alba, Clement Lenglet en Nelson Semedo gaven de bal om de haverklap weg, terwijl Marc-André ter Stegen helemaal de kroon spande. Aan de andere kant: de Duitse doelman was bijna onpasseerbaar op de lijn. Alleen een kopbal van Luuk de Jong in de 83ste minuut was hem te machtig.

Luuk in voetsporen Ruud
Luuk de Jong boekte woensdagavond een persoonlijke succesje: door zijn doelpunt in de slotfase heeft hij nu in drie opeenvolgende Champions League-wedstrijden gescoord. Hij is de eerste PSV'er die dat presteert sinds Ruud van Nistelrooy in 1998.

Debuut Romero, Gutiérrez valt sterk in
Eindelijk kregen de supporters van PSV hem eens te zien het Philips Stadion: Maximiliano Romero. De man van 10 miljoen kwam tien minuten voor tijd binnen de lijnen voor zijn Champions League-debuut. Daarmee heeft hij zijn speelminuten in PSV-hoofdmacht meteen verdubbeld. Het was hoe dan ook een andere invaller die indruk maakte: Erick Gutiérrez liet zien dat Van Bommel eigenlijk niet om hem heen kan.

Klaar in Europa
Het is over en sluiten voor PSV in Europa. De Eindhovenaren hadden nog een kleine kans op overwintering, maar de nederlaag en de zege van Tottenham Hotspur op Internazionale maakt ook een Europa League-ticket onbereikbaar. Dat betekent dat na de winterstop alléén Ajax nog actief is in Europa. Toch kreeg PSV na afloop een applaus van het publiek. Noem het eens onterecht.

(Ruben Winkels / VoetbalPrimeur)