Conclusies na Ajax - PSV: VAR van invloed, Schwaab de schlemiel, Neres grandioos

Conclusies na Ajax - PSV: VAR van invloed, Schwaab de schlemiel, Neres grandioos

31-03-2019 19:40 Laatste update: 19:46
109

Ajax slaagde er met tien man in PSV te verslaan en de spanning terug te brengen in de titelstrijd. Het verschil tussen de nummer één en twee van de Eredivisie is nog maar twee punten. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies na de enerverende topper.

Pas na rust vuurwerk
Voor de aftrap van Ajax - PSV werd flink wat vuurwerk afgestoken in de Johan Cruijff Arena. Op het veld liet het echte vuurwerk echter lang op zich wachten. Ajax mocht het spel maken, maar kon na een aardig begin niet echt doordrukken. PSV speelde met drie controleurs (Pablo Rosario, Michal Sadilek en Jorrit Hendrix) en hield vooral tegen. Ondanks enkele dreigende uitbraken werd PSV niet echt gevaarlijk. Sterker nog: in de eerste helft loste PSV geen enkel schot op doel. Ajax was iets gevaarlijker, maar had wel een eigen doelpunt van PSV nodig om de ban te breken.

VAR zorgt voor omslag (1)
Ajax was in de eerste helft wat gelukkig op voorsprong gekomen na miscommunicatie tussen Jeroen Zoet en Daniel Schwaab. Na rust leek er voor de Amsterdammers geen vuiltje aan de lucht, tot Noussair Mazraoui tot 'een Müllertje' besloot en met een veel te hoog been inkwam bij Angelino. Scheidsrechter Björn Kuipers gaf eerst geel, maar op advies van videoscheidsrechter Pol van Boekel besloot Kuipers de beelden te gaan bekijken. Gevolg: een rode kaart en Ajax met tien man. Luttele momenten later tekende Luuk de Jong voor 1-1.

PSV vergeet het af te maken
Na de rode kaart van Mazraoui en de goal van De Jong was Ajax rijp voor de slacht. De sterk spelende Rosario schoot over, een poging van Hirving Lozano werd geblokt en Steven Bergwijn schoot een enorme kans in het zijnet. Als de Eindhovenaren de wedstrijd gaan analyseren, zullen ze tot de conclusie komen dat ze het zelf hebben laten liggen en een volkomen onnodige nederlaag hebben geleden.

VAR zorgt voor omslag (2)
De VAR speelde vervolgens opnieuw een hoofdrol nadat David Neres bij een uitbraak van Ajax naar de grond ging in de Eindhovense zestien. Kuipers wilde er in eerste instantie niet aan, maar Van Boekel riep hem opnieuw naar het scherm. Kuipers oordeelde dat het contact tussen Schwaab en David Neres voldoende was voor een strafschop. Dusan Tadic schoot vervolgens raak en bracht Ajax opnieuw op voorsprong.

Schlemielige Schwaab
Deze topper tegen Ajax zal niet de boeken in gaan als de meest gelukkige wedstrijd van Daniel Schwaab. De verdediger communiceerde voor rust niet goed met Zoet en werkte de bal tamelijk ongelukkig in eigen doel. De manier waarop hij Neres na rust tegen de vlakte werkte was nog schlemieliger. PSV heerste op dat moment, Neres stond in een onmogelijke hoek en er was geen Ajacied in de buurt. De Braziliaan ging graag liggen, maar van een ervaren verdediger als Schwaab mag je meer verwachten, zo vond hij zelf ook. "Dat mag mij niet gebeuren, ik moet gewoon op mijn benen blijven staan."

Grandioze week voor Neres
Het zijn mooie tijden voor David Neres. Eerder dit seizoen was hij niet zeker van een basisplek, zondag was hij overduidelijk de grote man aan Ajax-zijde. De Braziliaan speelde een uitstekende wedstrijd, was ongrijpbaar voor de PSV-defensie, en was er hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor dat een lamgeslagen Ajax zich toch nog oprichtte. Hij was het die in zijn eentje, haast met de moed der wanhoop, achter een steekpass aanging en Schwaab verleidde tot een sliding in de Eindhovense zestien: strafschop voor Ajax. Dat Neres, die vorige week ook nog even debuteerde in de Braziliaanse nationale ploeg, ook nog 3-1 maakte, maakte zijn week compleet.

Voor het eerst koploper in 1000 dagen
Met de 3-1 zege van Ajax op PSV is de spanning weer helemaal terug in de titelrace. De Amsterdammers kunnen komende woensdag voor het eerst sinds 8 mei 2016 weer koploper van de Eredivisie worden bij een overwinning op FC Emmen. PSV kan een dag later de koppositie weer heroveren in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. Door het verschil van twee punten is de spanning in de titelrace ieder geval weer helemaal terug.

(Jurgen van der Hoeven / VoetbalPrimeur)