Ten Hag: 'Je slaat een keer met je vuist op tafel, onze houding was niet top'

Ten Hag: 'Je slaat een keer met je vuist op tafel, onze houding was niet top'

21-06-2019 12:52
88

Ajax-trainer Erik ten Hag kijkt met veel voldoening terug op het afgelopen seizoen, hoewel de Amsterdammers ook mindere periodes kenden. Vlak na het winterse trainingskamp in Florida worstelde Ajax met zichzelf.

De uiteindelijke landskampioen begon de tweede seizoenshelft met een 4-4 tegen sc Heerenveen en moest kort daarna blamerende nederlagen tegen Feyenoord (6-2) en Heracles Almelo (1-0) slikken. "Na ons trainingskamp kwam er zand in de motor. We verloren punten. En dat lag vooral aan onszelf", blikt Ten Hag terug tegenover de Ajax-site. "Onze houding was gewoon niet top die periode en dan loop je schade op. Je slaat een keer met je vuist op tafel, maar je zoekt vooral interactie met je groep. Je moet de vinger op de zere plek leggen en vooral ook laten zien waarom het voor de winterstop wél goed ging."

De grote ommekeer kwam op 13 februari, toen Real Madrid een bezoek bracht aan de Johan Cruijff Arena. "We verloren, maar speelden een geweldige wedstrijd. Je hebt soms dat soort wedstrijden nodig om er weer bovenop te komen. De onverzettelijkheid kwam terug." Ajax stootte door richting de halve finale en sneuvelde op jammerlijke wijze tegen Tottenham Hotspur. "Normaal zeg ik altijd: 24 uur genieten na een mooie prestatie en 24 uur rouwen na een tegenvaller. Maar na Spurs was dat onmogelijk… Zoiets heeft meer tijd nodig."

Of Ajax komend seizoen weer tot zulke grote hoogten kan stijgen, durft Ten Hag nog niet te zeggen. "Het is incidenteel mogelijk om nog een keer zo'n seizoen te beleven, maar of dat komend seizoen al is? Eigenlijk kun je pas op 1 september zeggen wat realistische doelen zijn", aldus de 49-jarige Tukker. "Dit elftal valt uit elkaar, dat weet je. Toch willen we een kern behouden en opnieuw met een sterk team voor de dag komen."