'Grootste clubs' jagen op tegenstander van Ajax: 'Hij is niet te houden'

'Grootste clubs' jagen op tegenstander van Ajax: 'Hij is niet te houden'

26-11-2019 14:10 Laatste update: 15:05
63

Ajax treft woensdag een Lille OSC in crisis. Dat de ploeg doorgaat in de Champions League is uitgesloten, maar daarnaast wordt er ook in de competitie dramatisch gepresteerd en is er onrust binnen de selectie. VoetbalPrimeur spreekt met Olivier Fosseux van de lokale krant La Voix du Nord.

Lille staat na veertien duels op een beschamende tiende plaats in de Ligue 1. Het is de vraag hoe de spelers er mentaal voor staan, nu ook Europese overwintering een utopie lijkt. "We zullen de persconferentie af moeten wachten om te weten hoe de spelers van Lille over de wedstrijd denken", vertelt Fosseux aan deze website.

"Ik kan me niet voorstellen dat Lille de wedstrijd voor eigen publiek laat lopen", doelt Fosseux op de minikans die Lille nog heeft in de groep. "Ze zullen er alles aan doen om de eer te redden." Ajax kan in Frankrijk een grote stap richting Champions League-overwintering zetten. "Ajax komt om te winnen, om eerste te worden in de groep én om de onzekerheid richting de laatste wedstrijd (tegen Valencia, red.) weg te nemen", zegt Fosseux.

Mutaties in technische staf Lille
Lille nam vorige week afscheid van assistenten João Sacramento en Nuno Santos. Zij vertrokken in het kielzog van José Mourinho naar Tottenham Hotspur. Een extra klap voor de club, die het al zwaar genoeg heeft. "Het gebeurt heel vaak dat de club de deuren in lastige tijden dichtgooit", zegt Fosseux. "Interviewverzoeken worden afgewezen en de trainingen zijn afgesloten voor pers en publiek. Het is lastig om te zeggen of het vertrek van Sacramento en Santos de groep heeft ontregeld. We moeten afwachten wat er gaat gebeuren en wie ze gaat vervangen."

Ajax won de eerste wedstrijd tegen Lille met duidelijke cijfers (3-0), maar daarbij moet worden aangetekend dat de grootste kansen voor de Franse club waren. "Lille is natuurlijk op zijn hoede voor Ajax. De uitslag van de eerste wedstrijd wordt zeker meegenomen. Lille had de kansen in de Arena, maar Ajax was veel effectiever. Ze maken nog steeds dezelfde fouten, met name in het positiespel, dus ze moeten moet nog veel leren. Ajax is woensdag de favoriet, maar Erik ten Hag zal waarschijnlijk het tegenovergestelde zeggen." 

'Ajax geen favoriet voor Champions League-winst'
Of Ajax in staat is om de Champions League te winnen, weet Fosseux niet. Vorig jaar waren de Amsterdammers dichtbij, maar ging het in de halve finale mis tegen Tottenham. Fosseux zet zijn geld dit jaar niet op Ajax. "Het is nog te vroeg om favorieten aan te wijzen, want pas in maart of april moet je sprinten. Ik denk dat Liverpool, Bayern München, Real Madrid en Paris Saint-Germain grotere kanshebbers dan Ajax zijn om te winnen. Ik verwacht dat Liverpool wint, ook al zou ik graag zien dat eindelijk een Franse club hem pakt."

Ajax moet het woensdag in Noord-Frankrijk doen zonder de geschorsten Daley Blind en Joël Veltman, die in het knotsgekke duel met Chelsea rood kregen. Fosseux weet niet of Lille hiervan kan profiteren. "De schorsingen zijn een groot nadeel voor Ajax. Ik weet niet of het een voordeel is voor Lille, want de club scoort de laatste tijd weinig."

Osimhen de gevaarlijkste man
De vervangers van Blind en Veltman zullen er alles aan moeten doen om Victor Osimhen af te stoppen. De twintigjarige Nigeriaan scoorde al zeven keer in de Ligue 1 en is één van de weinige lichtpuntjes in de selectie van Lille. Ook in de Johan Crujff Arena liet hij zich zien. "Ze kunnen tegen Ajax weer een beroep op hem doen, want tegen PSG was hij geschorst", zegt Fosseux.

"Hij is een effectieve speler die het de verdedigers heel lastig kan maken. Daar zal Ajax voor moeten waken. Dit is pas zijn eerste Champions League-seizoen, maar Osimhen heeft het niveau. Hij is snel en zet goed druk, maar hij moet nog werken aan zijn positionering, want vaak loopt hij uit positie."

Fosseux voorspelt een bliksemtransfer voor Osimhen, die bezig is aan zijn eerste seizoen in Lille. Vorig jaar speelde de aanvaller op huurbasis voor Charleroi, dat hem huurde van VfL Wolfsburg. Hij werd ook in verband gebracht met Ajax. "Osimhen is heel erg snel en kan ook nog goed koppen. Het is een speler die veel op gevoel doet en ook weet hoe hij assists moet geven."

"Ja, hij is zeker het grootste gevaar van Lille", verzekert Fosseux. "Ik kan me niet voorstellen dat Lille hem weet te behouden. Het is bekend dat de grootste clubs al zijn komen kijken voor hem. Hij gaat snel aanbiedingen krijgen waardoor hij drie of vier keer meer kan gaan verdienen." 

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)