Pardew krijgt het niet makkelijk: 'Slutsky zei: hier is het altijd ja, maar'

Pardew krijgt het niet makkelijk: 'Slutsky zei: hier is het altijd ja, maar'

24-12-2019 14:45
24

Buitenlandse trainers slagen moeilijk in de Eredivisie, stelt directeur van belangenorganisatie Coaches Betaald Voetbal Mario Captein na de aanstelling van Alan Pardew bij ADO Den Haag.

"In onze voetbalcultuur, de Hollandse school, is het moeilijk voor een buitenlandse coach om succesvol te zijn", zegt Captein in gesprek met de NOS. In Engeland wordt er minder aandacht besteed aan jonge voetballers. "Hier moeten ze ook veel met jonge talenten werken, terwijl ze in het buitenland meer met ervaren krachten aan de slag gaan."

Ook de manier waarop Nederlandse voetballers communiceren brengt problemen met zich mee, weet Captein. "Zo vertelde Slutsky ons: 'Jullie zeggen hier altijd: ja maar...'. In andere landen volgt men de trainer, zonder vragen te stellen. Maar in Nederland willen spelers weten waarom ze iets doen. Dat is onze cultuur en dat kan het voor een buitenlander lastig maken." Toch vindt Captein het leuk dat Pardew naar ADO komt. "We vinden als CBV natuurlijk goed dat Nederlandse clubs voor een Nederlandse coach kiezen. Maar een paar buitenlandse trainers verrijken de Eredivisie wel."