EK-watch: Dumfries zit goed, centraal duo en back-ups bekend, strijd op links

EK-watch: Dumfries zit goed, centraal duo en back-ups bekend, strijd op links

10-02-2020 10:10 Laatste update: 12:24
87

De storm Ciara legde een groot deel van het West-Europese voetbal plat, maar toch zijn we weer iets wijzer geworden in aanloop naar het EK. De Oranje-defensie lijkt langzaam maar zeker vorm te krijgen, 125 dagen voor Nederland-Oekraïne. Na onze keepersaflevering is het nu tijd voor de verdedigers: VoetbalPrimeur legt in deze EK-watch de defensieve opties voor Ronald Koeman naast elkaar.

Rechtsback
Denzel Dumfries had aanvankelijk moeite om zijn ritme te hervinden, na zijn sterke debuutseizoen bij PSV. Hoewel zijn ploeg door diepe dalen is gegaan, bleef Dumfries overeind: de rechtsback nam voor de winterstop de aanvoerdersband al over van Pablo Rosario en is nu zelfs uitgegroeid tot clubtopscorer, bij afwezigheid van Donyell Malen en Steven Bergwijn. Als hij deze lijn doortrekt, lonkt een basisplek tijdens de EK-duels in eigen land.

Veel smaken heeft Koeman immers niet rechts achterin: Hans Hateboer is dit seizoen nog niet opgeroepen voor Oranje en bekeek Fiorentina-Atalanta Bergamo zaterdag vanaf de bank. Uiteraard kan deze reserverol een incident zijn, maar voorlopig ziet het er niet goed uit voor de man uit Beerta. Joël Veltman kwam niet in actie, maar heeft bij Ajax zijn plekje gevonden in het hart van de verdediging. Zou Koeman het aandurven om hem toch naar de rechtsbackpositie door te schuiven? Als back-up is hij echter meer dan bruikbaar.

Op rechtsbacks met toernooi-ervaring hoeft de bondscoach sowieso niet te rekenen. Daryl Janmaat kampt met een serieuze knieblessure, ook Paul Verhaegh kwakkelt en Gregory van der Wiel, Khalid Boulahrouz en Dirk Kuyt zijn al gestopt. Verder moet Rick Karsdorp eerst wedstrijdritme op zien te doen en was Kenny Tete zondag invaller tijdens Paris Saint-Germain - Olympique Lyon. Met andere woorden: Dumfries en Veltman maken de beste kans op een selectie. Deyovaisio Zeefuik zou een dark horse kunnen worden, als hij zijn spectaculaire ontwikkeling bij FC Groningen voortzet. Of misschien grijpt de bondscoach terug op zijn experiment met Quincy Promes?

Centraal achterin
Als Virgil van Dijk zonder blessures het einde van het seizoen haalt, is hij natuurlijk onomstreden. Koeman zal ongetwijfeld blij zijn geweest met het weekje vrij voor Liverpool, dat dit seizoen al – u leest het goed – 41 wedstrijden heeft gespeeld. Matthijs de Ligt lijkt zich steeds beter op zijn gemak te voelen in Italië: zijn Juventus liet zich zaterdag verrassen door Hellas Verona, maar De Ligt onttrok zich aan de malaise en kon op bijval van de Italiaanse pers rekenen. Hij speelde overigens wel rechts in het centrum naast Leonardo Bonucci, terwijl die positie in Oranje als is voorbehouden aan Van Dijk.

Stefan de Vrij is al jarenlang een gevestigde Serie A-naam en geldt ook bij Internazionale als een zekerheidje. Bij de nationale ploeg moet hij zich echter al langere tijd verzoenen met een rol als stand-in: zijn heldenrol tijdens de derby van Milaan zal daar vermoedelijk niet veel aan veranderen. Als er links achterin een vacature ontstaat, zal die vermoedelijk ingevuld worden door Nathan Aké. Voordat het zover is, wacht de steunpilaar van Bournemouth nog een helse degradatiestrijd met zijn ploeg, de huidige nummer 16 van de Premier League.

Zoals het er nu naar uitziet, kunnen de namen van het centrale duo en hun back-ups al genoteerd worden. Jeffrey Gouweleeuw zal er niet aan te pas komen, concludeerde de Augsburg-verdediger zelf al. Wesley Hoedt debuteerde ooit samen met De Ligt in Oranje, maar hoeft normaal gesproken nergens op te rekenen, als speler van Royal Antwerp FC. Terence Kongolo is helemaal uit beeld: sinds zijn winterse transfer naar Fulham staat de teller op negen Championship-minuten. Ron 'Beton' Vlaar was in 2014 in de vorm van zijn leven, maar speelde slechts 24 Oranje-minuten sinds die onvergetelijke zomer in Brazilië.

Linksback
Ook voor Daley Blind lijkt de concurrentie centraal achterin te groot: de Ajax-dirigent mag zich echter richten op de linksbackpositie, die hij in 2014 en tijdens het gehele tijdperk-Koeman al bekleedde. Mits hij de draad weer oppakt en zijn indrukwekkende vorm van voor dat griezelige moment tegen Valencia hervindt natuurlijk.

De strijd om het tweede 'linksbackticket' belooft een interessante te worden. Tijdens de laatste interland tegen Estland werd die positie ingevuld door Patrick van Aanholt: de Bosschenaar maakte zaterdag tegen Everton zijn rentree bij Crystal Palace, waardoor landgenoot Jaïro Riedewald weer op het tweede plan lijkt te zijn beland. Als vaste Premier League-waarde – die geen Erik Pieters heet – heeft Van Aanholt een streepje voor, zeker nu Jetro Willems met een ernstige knieblessure kampt.

De bedreiging komt echter uit Alkmaar, Leverkusen en Bologna. Owen Wijndal hoefde zich zondag niet te melden voor AZ-Feyenoord, maar presenteert zich al het hele seizoen als kandidaat-international. Daley Sinkgraven speelt bij Bayer Leverkusen eindelijk weer eens een reeks wedstrijden: tijdens het spektakelstuk tegen Borussia Dortmund verzorgde hij de afgemeten voorzet waar de winnende 4-3 van Lars Bender uit kwam. Stefano Denswil stuntte met Bologna tegen AS Roma en baarde opzien met een eigen goal én een assist. Bij afwezigheid van ploeggenoot Mitchell Dijks is hij uitgegroeid tot de vaste linksback van I Rossoblù: zit er wellicht ook een Oranje-debuut in?