Ajax-target Højbjerg: Bayern-belofte, zaakwaarnemerwissel, band afgepakt

Ajax-target Højbjerg: Bayern-belofte, zaakwaarnemerwissel, band afgepakt

Gepubliceerd: woensdag 8 juli 2020 om 14:10wo 08-07-2020 om 14:10

Wordt de derde Ajax-aanwinst van het seizoen – na Antony en Maarten Stekelenburg – een Deen? Pierre-Emile Højbjerg van Southampton staat hoog op het Amsterdamse verlanglijstje, werd woensdag duidelijk. Tijd voor een nadere kennismaking met de oude bekende van Erik ten Hag en Dusan Tadic.

Bundesliga
Højbjerg werd in Denemarken opgeleid bij Bröndby, maar beproefde al op jonge leeftijd zijn geluk in Duitsland, bij Bayern München. In 2012 maakte hij zijn debuut voor het tweede elftal van Der Rekordmeister, één jaar later kreeg hij met Ten Hag te maken. Op dat moment had hij ook al indruk gemaakt op Jupp Heynckes en Pep Guardiola, de toenmalige hoofdtrainers: in april 2013 mocht Højbjerg al zijn officiële Bayern-debuut maken, daarna sprokkelde hij 25 officiële optredens bij elkaar.

Van een serieuze doorbraak aan de Säbener Straße zou het echter niet komen. De Deen werd uitgeleend aan FC Augsburg – verrassend vijfde in het Bundesliga-seizoen 2014/2015 – en Schalke 04. Højbjerg maakte weliswaar zijn minuten, maar met name die laatste verhuurperiode verliep niet naar volle tevredenheid: de Deen moest bij Schalke regelmatig tweede viool spelen achter het controlerende duo Johannes Geis-Leon Goretzka en wilde op zoek naar 'the right match'. "Het hoeft zeker geen topclub te zijn. Maar ik wil een club vinden die bij me past en waar perspectief is", liet de toen twintigjarige middenvelder weten.

Premier League
Die zoektocht leidde hem naar St. Mary's: Southampton besloot in de zomer van 2016 een bedrag van vijftien miljoen euro over te maken naar Bayern. The Saints waren onder Ronald Koeman – op dat moment getransfereerd naar Everton – uitgegroeid tot subtopper en werden tijdens het seizoen 2016/2017 nog achtste onder Claude Puel: daarna was het echter strijden tegen degradatie. Na een narrow escape in mei 2018 – een met 0-1 gewonnen degradatieclash van directe concurrent Swansea City – vond toenmalig ploeggenoot Tadic het wel mooi geweest: hij ging naar Ajax.

De ontwikkeling van Højbjerg verliep echter omgekeerd evenredig aan die van Southampton. Ook in het seizoen 2018/2019 ging het maar net goed, maar de Deense controleur was na een aarzelende start uitgegroeid tot een dragende speler en mocht hij in november 2018 zelfs voor het eerst de aanvoerdersband dragen. Die raakte hij na het uitbreken van de coronacrisis kwijt: Højbjerg wilde zijn in 2021 aflopende contract niet verlengen en Southampton was daar niet van gediend. Een zomerse transfer lijkt echter onafwendbaar.

Transferwens
Højbjerg deed dan ook geen moeite om zijn ambities verborgen te houden. In het voorjaar ruilde hij van zaakwaarnemer: oude Ajax- en PSV-bekende Sören Lerby werd bedankt voor bewezen diensten, de vermaarde Israëliër Pini Zahavi – ook begeleider van onder meer Robert Lewandowski – nam de regie over. Tottenham Hotspur en dus ook Ajax hebben zich inmiddels gemeld. "Ik heb een geweldige band met Southampton, maar ik wil op een hoger niveau spelen dan ik nu doe. Dat weet de club ook. Ik wil de Premier League en de Champions League winnen", liet hij onlangs weten aan het Duitse Sport1.

Dat eerste wordt natuurlijk een lastig verhaal bij Ajax, dat tweede zou zowel met Ajax als met Tottenham kunnen, weten we sinds het seizoen 2018/2019. Hoewel Tottenham vooralsnog op pole position ligt, lijken de Amsterdammers op het eerste gezicht niet kansloos. De aanwezigheid van Ten Hag en Tadic zou een doorslaggevende factor kunnen zijn, ook collega-internationals als Christian Eriksen, Lasse Schöne, Kasper Dolberg, Nicolai Boilesen, Viktor Fischer en Lukas Andersen kunnen een goed woordje doen. Ook de transfersom lijkt haalbaar. Ter vergelijking: Ajax betaalde in 2018 circa twaalf miljoen voor Tadic, die toen één jaar langer vastlag dan Højbjerg nu.

'Rechtsbenige versie van Martínez'
Wat voor speler zou Ajax binnenhalen, als het erin zou slagen de race met Tottenham te winnen? Een gelouterde speler met ervaring in de topcompetities, maar ogenschijnlijk geen typische Ajax-voetballer. De 33-voudig Deens international heeft een behoorlijke techniek, maar onderscheidt zich vooral met zijn duelkracht, zijn fysiek en zijn agressie: bovendien kijkt hij niet op een kaartje meer of minder. Je zou hem een rechtsbenige, iets langere versie van Lisandro Martínez kunnen noemen. Bij Southampton speelde hij meestal als één van de controleurs in een systeem met twee verdedigende middenvelders: het is niet ondenkbaar dat Ajax een vergelijkbare rol voor hem in gedachten heeft. Ten Hag weet in ieder geval wat hij aan Højbjerg heeft.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws