Europese schorsing City terecht teruggedraaid: 'Bij kleine club zelfde geweest'
De beslissing van het CAS om Manchester City ook de komende twee jaar 'gewoon' Europees voetbal te laten spelen houdt de gemoederen bezig. Christian Visser, CAS-arbiter en bekend als 'voetbaladvocaat', geeft aan dat de uitspraak opvallend is. Hij vindt echter niet dat er sprake is van klassenjustitie.
De UEFA besloot Manchester City voor twee jaar uit te sluiten van Europees voetbal, aangezien de club de Financial Fair Play-regels overtreden zou hebben. Het CAS was het hier echter niet mee eens en besloot de schorsing op te heffen. City kreeg wel een boete aangezien het onvoldoende meewerkte aan het onderzoek.
"Omdat er geen bewijs is voor het verborgen houden van investeringen, vindt het CAS dat het grootste deel van de straf komt te vervallen", geeft Visser aan in gesprek met FOX Sports. "Daarom is nog een derde van de boete overgebleven (tien miljoen euro in plaats van dertig miljoen, red.) en is de schorsing voor het Europees voetbal opgeheven."
Pavlov-reactie
Eerder werden kleinere clubs als Trabzonspor, Málaga en Rapid Boekarest juist wél bestraft door de UEFA. Visser wil benadrukken dat het niet zo is dat City de dans ontspringt omdat het een grote club is. "Ik zou het bijna een Pavlov-reactie noemen van: kijk het gaat nu om een grote club en nu wordt er niet doorgepakt, dat kun je op basis van deze uitspraak simpelweg niet zeggen. Er is geconcludeerd dat er onvoldoende bewijs was en er is geconcludeerd dat een deel verjaard was. Dat zou bij een kleine club hetzelfde zijn geweest."
Deze uitspraak hoeft volgens Visser dan ook niet het einde van de Financial Fair Play te betekenen. "De UEFA zal ongetwijfeld niet tevreden zijn, maar om te zeggen dat dit het einde is van Financial Fair Play is, vind ik veel te ver gaan", sluit hij af.