KNVB beoordeelt natrappen van Neres: 'Kracht en gemeenheid nodig voor rode kaart'

KNVB beoordeelt natrappen van Neres: 'Kracht en gemeenheid nodig voor rode kaart'

01-11-2020 23:33
178

Reinold Wiedemeijer stelt dat Siemen Mulder en zijn VAR zaterdagavond goed gehandeld hebben door Ajax een strafschop te geven voor hands en David Neres geen rode kaart te geven. De spelregels worden volgens de voormalig scheidsrechter goed opgevolgd.

Ajax kreeg een strafschop nadat een bal van dichtbij op een Fortuna-arm werd geschoten. Wiedemeijer is het ermee eens dat de handsregel niet deugt, maar geeft ook aan dat de KNVB daar weinig aan kan doen. "Als je naar deze bal kijkt staat de speler in de baan van het schot en maakt hij een afwerende beweging", legt de ex-arbiter uit in Dit Was Het Weekend op FOX Sports. "Ook wij vinden dit onnozele strafschoppen, maar de regel is gewoon veranderd."

David Neres maakte in dezelfde wedstrijd een natrappende beweging. Ook die regel is veranderd. "In mijn eigen tijd was dit een rode kaart en het maakte niet uit hoe hard je het deed", vertelt Wiedemeijer. "Maar ook deze is veranderd. Een jaar of twee geleden hebben ze de zogenaamde 'brutality' ingebracht. Dat wil zeggen dat een natrappende beweging met een bepaalde kracht en gemeenheid moet gebeuren voor een rode kaart. Dit is te licht en dus geel."