Ajax klaar in Champions League: Ten Hag vindt geen oplossing, probleem Labyad

Ajax klaar in Champions League: Ten Hag vindt geen oplossing, probleem Labyad

10-12-2020 10:00 Laatste update: 10:21
126

De Champions League-droom van Ajax viel woensdagavond in duigen door een bloedeloze nederlaag tegen Atalanta Bergamo (0-1). Waar ging het mis? VoetbalPrimeur analyseert.

Door Evert van Zoelen

Waar we van Atalanta gewend zijn dat de ploeg hoog drukzet en de bal zoveel mogelijk wil hebben, kiezen de Italianen in Amsterdam voor een veel meer verdedigende tactiek. In plaats van Ajax bij de eigen zestien al vast te zetten, zakt Atalanta in tot net over de middenlijn. Dit zorgt ervoor dat de ruimtes achter de verdediging een stuk kleiner zijn en de ploeg een stuk compacter staat.


Atalanta wacht Ajax op bij kop cirkel. Bron: Ziggo Sport.

De twee aanvallers van Atalanta, Duvan Zapata en Alejandro Gomez, zetten de centrale verdedigers van Ajax onder druk. Vaak proberen ze hierbij ook meteen om de passlijn naar de backs van Ajax af te dekken.


Zapata zet druk op Martínez terwijl hij ook de passlijn naar Tagliafico afdekt. Bron: Ziggo Sport.

Wanneer de Ajax-backs worden ingespeeld, zet Atalanta op verschillende manieren druk. Hateboer stapt als rechtervleugelverdediger uit om Tagliafico onder druk te zetten en op links is het Robin Gosens die doorgaat op Noussair Mazraoui. Ook Remo Freuler bemoeit zich regelmatig met Mazraoui. Als Zakaria Labyad hierdoor vrijkomt tussen de linies, stapt één van de centrale verdedigers van Atalanta door.


Op links stapt de middenvelder uit naar Mazraoui. Bron: Ziggo Sport.

Waarom het bij Ajax niet lukte
In de eerste fase van de opbouw probeert Ajax de vrije speler te bereiken door de backs laag neer te zetten. Dit zorgt ervoor dat de afstand van de back van Ajax en de speler van Atalanta die druk moet zetten groter wordt, waardoor de back van Ajax vaak vrijkomt.


Tagliafico gaat laag staan, waardoor Hateboer erg ver moet doorstappen. Bron: Ziggo Sport.

Maar: wanneer Ajax deze speler eenmaal gevonden heeft, is er geen vervolg. Door de manier van drukzetten van Atalanta is het vaak Mazraoui die wordt ingespeeld van achteruit, maar hij kan de bal vaak alleen bij Antony kwijt die vrij gemakkelijk vastgezet wordt.

Dit heeft er vooral mee te maken dat Labyad veel te ver van de bal staat en zich niet op de juiste momenten naar de bal toe beweegt. Wanneer Labyad dit wel doet, creëert Ajax ofwel een vrije speler aan de zijkant, of wanneer er een Atalanta-verdediger meegaat ontstaat er ruimte in het centrum.


Veelvoorkomende situatie: Antony wordt ingespeeld aan de zijkant, maar daarna stokt de aanval. Als Labyad een loopactie de hoek in zou maken, dwingt hij Atalanta om meer keuzes te maken. Bron: Ziggo Sport.

Daarnaast had Brobbey vanuit de spitspositie ook meer kunnen doen. Hij bond meestal goed de centrale verdediger, zodat er een één-tegen-één aan de zijkant ontstond, maar wanneer hij meer horizontale loopacties naar de buitenkant zou maken zou hij nog meer vragen van de verdedigers van Atalanta.


Als Brobbey in dit soort situaties eerder naar de zijkant toe beweegt, kan hij of de bal ontvangen of hij creëert ruimte in het centrum. Bron: Ziggo Sport.

Ook geen Ajax-succes in de tweede helft
In de tweede helft forceert Ten Hag een aantal omzettingen om de problemen van de eerste helft op te lossen. Ten eerste schakelt de trainer naar een 4-3-3 met de punt naar achteren, om ervoor te zorgen dat Antony meer aansluiting heeft. Davy Klaassen staat inderdaad dichter bij de Braziliaan, maar omdat de rest van het elftal niet goed gepositioneerd staat heeft dit weinig effect.


Klaassen gaat hoger spelen in de tweede helft. Bron: Ziggo Sport.

Even later schakelt Ten Hag weer terug naar een 4-2-3-1 met Promes als linksback. Maar ook dat heeft niet het gewenste effect. De vraag die boven de markt blijft hangen: had Ajax wél van Atalanta gewonnen als iedereen fit was geweest? Met Daley Blind als opbouwer in de achterhoede, David Neres op links en Mohammed Kudus of Dusan Tadic als aanvallende middenvelder was er meer voetballend vermogen en meer stootkracht geweest. Wat rest is Europa League-voetbal in 2021.

Evert van Zoelen is analist voor het YouTube-kanaal TheNextManager, heeft voor tactiekwebsites- en bladen als Spielverlagerung, TrainersMagazine en Futbol Netradince geschreven en kijkt voor VoetbalPrimeur naar belangrijke wedstrijden.