'Zelfopgeleide Botman had niet misstaan bij Ajax, maar werd toch verkocht'

'Zelfopgeleide Botman had niet misstaan bij Ajax, maar werd toch verkocht'

03-01-2021 10:00 Laatste update: 10:26
92

Mohammed Sinouh ziet veel voordelen voor de Nederlandse clubs nu de Premier League-teams geen minderjarige spelers uit EU-landen meer mogen aantrekken. Hij weet dat het voor talenten vaak moeilijk is om nee te zeggen tegen de Engelse aanbiedingen.

Sinouh is directeur bij zaakwaarnemerskantoor ICM/Stellar Sports. Zijn kantoor bracht onder meer Timothy Fosu-Mensah en Tahith Chong op jonge leeftijd naar Engeland. "Natuurlijk ligt de lat hoger, maar het is niet zo dat er bij Chelsea, Manchester United en Liverpool nooit spelers uit de eigen jeugd doorkomen", zegt hij in de Volkskrant.

Sinouh wijst ook op de omstandigheden waarin sommige talenten opgroeien. "Het water staat sommige families financieel aan de lippen. Als jij kan werken bij een gedroomde werkgever en ook nog vier keer meer betaald krijgt waardoor je je familie kan helpen, ga je dan weigeren? Dit soort afwegingen zijn nooit zo simpel!"

De keuze ligt altijd bij de speler, benadrukt Sinouh. "Jurgen Ekkelenkamp en Anass Salah-Eddine spelen bijvoorbeeld nog bij Ajax. Maar dan zie je dat het bij Ajax ook moeilijker is geworden om basis­speler te worden. Er worden dure spelers gehaald om Europees succes na te jagen. Een zelfopgeleide speler als Sven Botman had niet misstaan in de defensie, maar werd toch verkocht."