Zeven conclusies: Jong Oranje swingt in nieuw systeem, Gakpo overvleugelt spitsen

Zeven conclusies: Jong Oranje swingt in nieuw systeem, Gakpo overvleugelt spitsen

30-03-2021 20:15
31

Jong Oranje is door naar de kwartfinale van het EK onder 21. Het keurkorps van Erwin van de Looi won met 6-1 van Jong Hongarije en dat was, mede door het resultaat in Boedapest, meer dan genoeg. De talenten speelden voor het eerst dit toernooi een goede wedstrijd en dat is genoeg voer voor de conclusies van VoetbalPrimeur.

Nieuw systeem van Van de Looi sorteert meteen effect
Toen anderhalf uur voor de wedstrijd de opstelling bekend werd, was het even puzzelen. Hoe zouden de aanvallers van Jong Oranje nou precies gaan staan? Het bleek een offensieve 4-3-3-variant te zijn en dat pakte eigenlijk geweldig uit. De Nederlanders hielden constant druk op hun leeftijdsgenoten uit Hongarije en toen ze eenmaal begonnen te scoren, was er echt geen houden meer aan.

Meer voorzetten, maar geen kopspecialisten
Een bijzonder gezicht in de eerste helft: de vele hoge voorzetten die vanaf de zijkanten doorkwamen en niet op een Nederlands hoofd eindigden. Met Myron Boadu in de spits, een speler die niet bepaald bekend staat om zijn rake kopballen, trachtte Jong Oranje toch om door de lucht kansen te forceren. Dat lukte niet echt en het was tekenend dat alle doelpunten uiteindelijk door spel over de grond werden verdiend.

Verrassing na de rust: drie spelers worden gewisseld
Je ziet het niet vaak: een trainer die drie keer wisselt in de rust. Nu er vijf wissels toegestaan zijn is het niet uniek meer, maar toch was het een verrassing om bondscoach Van de Looi met drie nieuwe spelers te zien praten. Brian Brobbey, Tyrell Malacia en Deyovaisio Zeefuik kwamen in de ploeg en deden ieder op hun eigen manier hun ding. Een gouden wissel zat er echter niet bij.

Brobbey en Boadu kunnen de uitblinkersrol niet pakken
45 minuten lang stonden Brobbey en Boadu naast elkaar in de spits van Jong Oranje. De wens van analisten als Theo Janssen en Ibrahim Afellay kwam daarmee in vervulling en we vragen ons af of het tweetal nog steeds dezelfde mening heeft. De AZ'er scoorde vanaf de stip en zijn Ajax-collega maakte de 6-1 in de slotfase, maar écht overtuigend was het allemaal niet. De aandacht werd daarnaast ook opgeëist door de 'Eintovenaar'.

De grote Cody Gakpo-show
Wat speelde Gakpo een fenomenaal goede wedstrijd. De rechtsback van Jong Hongarije zal vannacht nog wel een paar keer wakker worden van zijn directe tegenstander, die er keer op keer langsglipte en zich in een speeltuin waande. Twee goals, een assist en een versierde penalty: een fantastische oogst voor de aanvaller van PSV. Het is aan Frank de Boer om te beslissen of hij klaar is voor het grote Oranje.

Ongegronde angst voor salonremise
Keer op keer viel er te lezen dat Jong Duitsland en Jong Oranje het Nederlandse feestje hoe dan ook konden verstieren door met 2-2 gelijk te spelen in Boedapest. Dat scenario was echter geen moment realistisch. We kunnen niet zeggen dat onze oosterburen zich aan hun sportieve plicht hielden, want het eindigde op 0-0, maar omdat de Roemenen niet aanzetten was het voor ons als Nederlanders toch voldoende.

Missie knock-outfase is toch nog geslaagd
Voorafgaand aan het toernooi was captain Teun Koopmeiners stellig. "Drie keer winnen en doorgaan, dat is geen doel maar een eis", zo liet hij optekenen. Het resultaat is bekend: drie keer winnen is niet gelukt, het spel was niet altijd groots en alleen doorgaan kan afgevinkt worden. Toch is de doelstelling gehaald, want de kwartfinale is (zelfs als groepswinnaar) gehaald en dat was voor zowel de KNVB als voor de bondscoach het belangrijkste.

(Guy Habets/VoetbalPrimeur)