Wijnaldum over doorbraak: 'Van Gaal dacht van niet, maar vertrouwde Danny Blind'

Wijnaldum over doorbraak: 'Van Gaal dacht van niet, maar vertrouwde Danny Blind'

31-08-2021 07:15
51

Georginio Wijnaldum werkt bij het Nederlands elftal weer samen met Louis van Gaal, de bondscoach die in 2014 aan de basis stond van zijn internationale doorbraak. Dat Wijnaldum zichzelf tijdens het WK in Brazilië in de Oranje-basis speelde, was echter vooral te danken aan Danny Blind, vertelt hij zeven jaar na dato.

De toenmalige PSV-middenvelder viel in tijdens de poulewedstrijden tegen Spanje en Australië. Wijnaldum vertelde eerder al over het gesprek dat hij toen had met Van Gaal. "Jij gaat spelen op de plek van De Guzman", wordt de toenmalige én huidige bondscoach geciteerd in De Telegraaf. "Ik weet niet of jij die positie goed kunt invullen. Zelf denk ik van niet, maar Danny Blind heeft er alle vertrouwen in dat jij het goed gaat doen. En ik vertrouw mijn assistent."

Inmiddels staat Wijnaldum op 79 interlands. Tijdens het voorbije EK droeg hij de aanvoerdersband, al heeft hij een bittere nasmaak overgehouden aan het toernooi. "We zijn niet goed omgegaan met de lastige situaties die we tegenkwamen, zoals de warmte en de speelwijze van de Tsjechen, die overal op het veld één-op-één-duels uitvochten. Dat hebben we niet als team opgelost, maar iedereen heeft het voor zichzelf proberen op te lossen", kraakt hij kritische noten.

Van Gaal moet Oranje nu weer naar nieuw succes leiden. Wijnaldum beleeft veel plezier aan zijn samenwerking met de bondscoach, al moest hij aanvankelijk wennen aan diens aanpak. "Ik kan me een training herinneren, dat hij mij erg op mijn huid zat. Dat ik het gevoel kreeg dat alles op mij gericht was. In de kleine partijtjes schreeuwde de bondscoach steeds dat ik moest omschakelen. Toen liet ik me even gaan en nam de bondscoach mij apart om uit te leggen waarom hij het zo deed." De zeventigjarige Amsterdammer is weinig veranderd, merkt Wijnaldum. "Heel duidelijk. De eerste bespreking vond ik heel positief."