Aboutaleb is woest: 'Je raakt het historische hart van een stad'

Aboutaleb is woest: 'Je raakt het historische hart van een stad'

04-11-2021 13:34 Laatste update: 13:44
198

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam is woest op de fans van Feyenoord die in Berlijn voor problemen zorgen voor het Conference League-duel met Union Berlin. Hij oriënteert zich op een nieuwe aanpak van het probleem, meldt het Algemeen Dagblad.

"Elke keer als je denkt dat het dieptepunt bereikt is, komt er een nieuw dieptepunt", zegt Aboutaleb tegen de krant. De politie arresteerde woensdagavond dertien Duitse en 58 Nederlandse hooligans met gevechtsmateriaal. Ook werd de Berlijnse muur beklad door twee Feyenoord-fans.

Vooral dat laatste raakt Aboutaleb. "Stel je voor dat Duitse fans hier komen en het monument van Zadkine met verf besmeuren. Hoe zouden wij dan reageren? Je raakt het historische hart van een stad, een plek die zo belangrijk is voor een stad. En daar hebben deze lieden dus op staan verven. Het getuigt van geen enkel historisch besef, het is alleen maar om de ander te treiteren. Ik schrik er enorm van."

Aboutaleb noemt het 'buitengewoon verontrustend' dat de Rotterdamse hooligans steeds maar weer voor problemen zorgen. "Een stadion wordt bestormd, mensen worden thuis geïntimideerd, antisemitische schilderingen: het is buitensporige idiotie die niets meer met voetbal te maken heeft. We moeten ook stoppen om Feyenoord er op aan te spreken, want die zijn hier niet meer op aan te spreken."

Aboutaleb wil in samenwerking met de politie een beter beeld krijgen van de relschoppers en met een plan van aanpak komen. "We moeten ons op een andere manier gaan prepareren dan hoe we naar het klassieke hooliganisme keken: dat was vooral vechten tussen twee groepen mensen, Feyenoord en Ajax bijvoorbeeld. Dit is iets anders."