Van Gaal maakt 'knieval naar media' en verklapt spelsysteem Oranje op WK

Van Gaal maakt 'knieval naar media' en verklapt spelsysteem Oranje op WK

28-12-2021 13:29
84

Louis van Gaal draait er niet omheen: 1-5-3-2, of beter gezegd 1-3-4-3, wordt het spelsysteem van het Nederlands elftal op het WK van volgend jaar. Hij verwacht verdedigend ingestelde tegenstanders in Qatar.

Van Gaal kiest expliciet voor een 1-3-4-3-formatie in plaats van het door hem omarmde 1-5-3-2. "Zodat het wat aanvallender klinkt, want anders kan een aantal journalisten het niet vatten", zegt hij in een interview met de Volkskrant. "In 2014 hebben we ook heel aanvallend gespeeld met 1-5-3-2. Ja, en ook met 1-4-3-3. Ik ga het nu 1-3-4-3 noemen, als knieval naar de media. Dan klinkt het in elk geval aanvallender."

Een WK vol aanvallend voetbal, creativiteit en goals, dat verwacht Van Gaal niet. De zeventigjarige bondscoach ziet een trend. "Ajax wint met 7-0 als de trainer van de tegenpartij open speelt. Als de trainer besluit om compact te spelen, heeft Ajax het moeilijk. Terwijl Ajax een topelftal is met veel creatieve spelers", zegt hij.

"Op het WK gaat het om winst. Dan is het logisch dat die tendens op het WK tot uiting komt. Volgens mij is het altijd aantrekkelijk als je wint. Als je verliest, kun je je afvragen of je aanvallend genoeg hebt gespeeld, of je niet meer druk had moeten zetten."

"Wie kan ons verslaan als we compact spelen, met zulke verdedigers?", vraagt Van Gaal zich hardop af. "We hebben geweldige verdedigers en een geweldig middenveld. Ik probeer mijn selectie in zijn kracht te laten spelen. We hebben geen echte Van Gaal-spits en we hebben geen buitenspelers die tegenstander kunnen passeren aan de binnen- en buitenkant."