Schreuder overtuigt niet in Brugge: 'Vraag me af of fans dat blijven accepteren'

Schreuder overtuigt niet in Brugge: 'Vraag me af of fans dat blijven accepteren'

01-03-2022 13:00
18

Bijna twee maanden geleden werd Alfred Schreuder aangesteld als trainer bij Club Brugge. De Nederlander, die net daarvoor nog het veld moest ruimen als assistent van Ronald Koeman bij FC Barcelona, heeft in de eerste acht weken van zijn dienstverband de Belgische opinie nog niet voor zich weten te winnen. VoetbalPrimeur vroeg na hoe dat komt.

Begin januari maakte de regerend landskampioen van België bekend dat succescoach Philippe Clement, die meerdere landstitels haalde met de club en zijn elftal ook in de Champions League representatief neer wist te zetten, naar AS Monaco zou vertrekken. Schreuder werd binnengehaald als zijn opvolger en moest maar eens gaan laten zien waarom topcoaches als Erik ten Hag bij Ajax en Koeman bij Barcelona zweren bij de tactische capaciteiten van Schreuder. Dat is in de eerste anderhalve maand van zijn dienstverband nog niet gelukt.

Glenn Schrader, die Club Brugge op de voet volgt namens VoetbalPrimeur.be, stelt namelijk dat Schreuder de harten van de Club-fans nog niet heeft kunnen veroveren. Dat heeft onder meer te maken met de andere speelstijl die hij hanteert, zo vertelt hij aan deze website. "Onder Clement werd er bijzonder vaak snel diep gespeeld. Schreuder doet dat anders en maakt meer gebruik van het middenveld, waarmee hij de 'Nederlandse school' hanteert. Dat is ongewoon bij Club Brugge en het is nog maar de vraag of de fans dat blijven accepteren."

Er heerst namelijk al scepsis rond het Jan Breydelstadion over de capaciteiten van Schreuder als hoofdtrainer. "Een publiekslieveling kun je hem zeker niet noemen", zegt de Belgische journalist met gevoel voor understatement. "Het is ook niet makkelijk om Clement op te volgen, die wél geliefd was bij de supporters. Maar het helpt niet mee dat hij nog steeds zoekende is en niet lijkt te weten wat hij moet doen. Hij schuift constant met spelers en de resultaten zijn tot nog toe minder. Er zijn al wel wat twijfels over hem, zoveel is duidelijk."

Die twijfels komen, zoals zo vaak in het voetbal, door de resultaten van de Bruggelingen. Van de eerste acht officiële wedstrijden wist Schreuder er maar vijf te winnen met Club en dat zijn resultaten die men niet meer gewend is in het Jan Breydel. Daarnaast waren de overwinningen die geboekt werden, allerminst overtuigend. Achtervolger Royal Antwerp FC werd zondag met 4-1 naar huis gestuurd, maar de achterstand op promovendus Union Saint-Gilloise, de onverwachte koploper in de Jupiler Pro League, bedraagt ondertussen al zeven punten.

Omdat ook de Belgische pers niet mals is voor Schreuder, verwacht Schrader dat de voormalig assistent van Ten Hag en Koeman het niet lang volhoudt in Brugge. "Als hij doorgaat zoals het nu gaat, dan zie ik hem niet blijven. Niet kampioen worden zou nog wel geaccepteerd kunnen worden, aangezien Union maar niet lijkt te verliezen, maar het spel moet wel echt flink beter en we zien graag een keer de visie van Schreuder terug op het veld. Dat hij ook nog eens een keer een contract voor onbepaalde duur heeft gekregen, voedt de geruchten dat hij eigenlijk maar een tussenpaus is."