Gouden beelden van NOS: dertienjarige Ten Hag stelt Cruijff vragen over techniek

Gouden beelden van NOS: dertienjarige Ten Hag stelt Cruijff vragen over techniek

16-04-2022 10:34 Laatste update: 11:45
23

De NOS is met geweldige beelden gekomen van Johan Cruijff en de toen dertienjarige Erik ten Hag. De huidige Ajax-trainer mocht als lid van de Twentse jeugdselectie vragen stellen aan Cruijff en besloot te informeren naar de beste manier om techniek te trainen.

De beelden stammen uit 1984 en 38 jaar later wordt Ten Hag weer met zijn eerste en enige ontmoeting met Cruijff geconfronteerd. "We kregen een training van hem, waarbij iedereen een bepaalde vaardigheid aangeleerd kreeg", legt de oefenmeester van Ajax uit. "Dat ging Cruijff met ons trainen. We werden vervolgens met het hele team uitgenodigd in de studio om met hem daarover te praten."

Op de video's van de NOS valt ook te zien dat Ten Hag als dertienjarige jongen al weet hoe het trainersvak er volgens hem uit moet zien. Jeugdcoaches moeten volgens hem rustig aan doen, maar een trainer 'van bijvoorbeeld FC Twente of Ajax' mag best kwaad worden als een voetballer ondanks regelmatig trainen dezelfde fouten maakt.

Bijna veertig jaar later stelt de Tukker dat Cruijff nog altijd veel invloed heeft op zijn manier van werken. "Die Cruijff-idealen pas ik ook toe in mijn huidige werk. Ik denk dat Cruijff hier nog steeds elke dag rondloopt. Je voelt zijn DNA hier. Het woord 'gogme' vind ik daar bijzonder goed op van toepassing."