Openbaar Ministerie gaat uitspraken van Johan Derksen onderzoeken

Openbaar Ministerie gaat uitspraken van Johan Derksen onderzoeken

28-04-2022 13:32
260

Het Openbaar Ministerie gaat de uitspraken van Johan Derksen bij Vandaag Inside onderzoeken. Het OM roept betrokkenen op om hun verhaal te doen.

Derksen vertelde in de uitzending van dinsdag dat hij in zijn jeugd bij een bewusteloze vrouw 'een grote kaars erin had gestopt'. "Technisch gezien zal een officier van justitie dat als verkrachting kunnen uitleggen", zo gaf de analist onder meer aan. Hij nuanceerde zijn verhaal een dag later wel door te stellen dat hij de kaars tussen haar benen had gezet.

Het OM ziet genoeg reden om een onderzoek in te stellen. 'Op basis van twee uitzendingen van het programma Vandaag Inside, afgelopen dinsdag en woensdag, heeft de hoofdofficier van het parket Noord-Nederland van het Openbaar Ministerie besloten een opsporingsonderzoek in te stellen. Dit onderzoek is gericht op de waarheidsvinding van mogelijk strafbare gedragingen waarover in dat programma gesproken is', valt te lezen in een verklaring. 'Daarbij roepen wij betrokkenen op, voor zover dat nog mogelijk is, hun verhaal te doen.'

'Duidelijk is dat hier sprake is van zeer af te keuren grensoverschrijdend gedrag', benadrukt het OM. 'Daarbij is ook de wijze waarop er in het TV-programma over gesproken wordt bijzonder kwetsend. Dit kan slachtoffers van zedenfeiten ook na een lange tijd diep raken. De resultaten uit het onderzoek zullen door het OM beoordeeld worden op hun strafrechtelijke relevantie. Daarbij moeten we rekening houden met verjaringstermijnen.'

Talpa gaf woendag aan enorm geschrokken te zijn van de uitspraken van Derksen en kondigde aan met hem in gesprek te gaan. Wat de gevolgen zijn voor Vandaag Inside, is nog niet duidelijk. Sponsor Stella Fietsen besloot het programma wel de rug toe te keren.