Brugge loopt weg met Schreuder: 'Het is op z'n Hollands, dat past bij Ajax'

Brugge loopt weg met Schreuder: 'Het is op z'n Hollands, dat past bij Ajax'

29-04-2022 15:00
14

Guy Habets

Alfred Schreuder staat er na een moeizame start als trainer van Club Brugge nu bijzonder goed op in België. De oefenmeester staat in de belangstelling van Ajax om Erik ten Hag daar op te volgen en dat begrijpt Glenn Schrader, die Club Brugge op de voet volgt namens de Belgische tak van VoetbalPrimeur, maar al te goed.

Na de eerste paar wedstrijden waren er twijfels over Schreuder. Hij boekte niet de gewenste resultaten met Club Brugge en leek te twijfelen over zijn tactiek en opstellingen, maar daar is verandering in gekomen. "Hij heeft duidelijke keuzes gemaakt en die lijken de sfeer binnen de spelersgroep ook bevorderd te hebben", duidt Schrader in gesprek met deze website. "En Schreuder is vooral resultaten gaan halen. In de competitie is de achterstand op koploper Union flink geslonken. Er is veel veranderd en dat is echt in positieve zin geweest."

Dat ziet de aanhang van de regerend landskampioen van België ook, zegt de Belgische journalist. "Nog niet iedereen is helemaal overtuigd van hem, maar hem negatieve dingen verwijten is eigenlijk niet mogelijk. Daarnaast spreekt zijn sterke communicatie in het voordeel van Schreuder. Hier in België zeggen we dat hij dat 'op z'n Hollands' doet. Dat pakt in België altijd wel goed uit en dat is ook één van de redenen waarom Ruud Vormer hier zo populair is geworden. Die zei ook gewoon waar het op stond en dat doet Schreuder nu ook."

Nadat De Telegraaf meldde dat Ajax de naam van Schreuder bovenaan het wensenlijstje had gezet, sijpelde vanuit België het nieuws door dat de spelersgroep van Club Brugge hun oefenmeester koste wat het kost wilde behouden. Dat heeft volgens Schrader ook met die duidelijke communicatie te maken. "Zijn heldere en logische beslissingen zorgen voor een goede sfeer binnen de spelersgroep, al helpen de goede resultaten natuurlijk ook."

Dat de Amsterdammers bij Schreuder zijn uitgekomen, vindt Schrader niet gek. "Hij durft aanvallende keuzes in zijn opstellingen te maken en heeft nu twee vleugelaanvallers als wingbacks opgesteld. Onder de vorige trainer, Philippe Clement, was dat nooit gebeurd. Schreuder durft dat wel aan en in dat opzicht vind ik hem wel bij Ajax passen. Maar eigenlijk kan hij, zo denk ik, bij elke club werken. Hij komt op mij over als een man die zich kan aanpassen aan elke club en overal wel kan slagen. Dus ook bij Ajax."