Zes conclusies: viertal van Oranje B stelt zich kandidaat voor Oranje A

Zes conclusies: viertal van Oranje B stelt zich kandidaat voor Oranje A

08-06-2022 23:27
115

We zijn halverwege de zomerse Nations League-cyclus: Nederland heeft de eclatante zege op bezoek bij België een vervolg gegeven met een ontsnapping in extremis tegen Wales. Na een gezapig potje in Cardiff met een onverwacht spectaculair einde bespreken we zes discussiepunten van deze interlandavond.

Hoe verging het debutant Teze?
Na welgeteld drie minuten stapte de PSV-verdediger te laat in, werd hij gepasseerd door de snelle Daniel James en moest hij aan de noodrem trekken. Teze maakte het zichzelf niet bepaald makkelijk tijdens zijn eerste interland. Hij viel uiteindelijk niet uit de toon, maar lijkt op dit moment geen serieuze optie in het hart van de verdediging, waar hij een paar absolute wereldtoppers voor zich heeft.

Hoe verging het debutant Schouten?
De tweede nieuwkomer had minder last van plankenkoorts: zijn eerste wapenfeit na een halve minuut was een pass in voorwaartse richting. De afstemming met de overige internationals was er nog niet altijd, maar als de eerste voortekenen niet bedriegen, is Schouten een blijvertje bij Oranje. Misschien is het de moeite waard om hem eens naast Frenkie de Jong te zetten?

Oranje A versus Oranje B: viertal overtuigt
De basisploeg van deze woensdagavond had op de training al een paar keer van de eerste keus gewonnen, benadrukte bondscoach Louis van Gaal vooraf. Het verval na België-uit was echter groot. Schouten heeft zich dus laten zien, Stefan de Vrij en Matthijs de Ligt – mits op zijn favoriete positie – zouden ook niet misstaan op het WK en Tyrell Malacia is een serieuze concurrent van Daley Blind. Maar verder? Mark Flekken, Hans Hateboer, Teun Koopmeiners, Noa Lang en Cody Gakpo hebben hun kans niet gegrepen en matchwinner Wout Weghorst lijkt in eerste instantie een breekijzer, mochten Memphis Depay en Steven Bergwijn er niet uit komen.

Wales dankbare tegenstander
Oranje is goed weggekomen met drie punten in Cardiff. Een gelijkspel was een regelrechte blamage geweest, want Wales vond het allang best na zijn WK-kwalificatie van zondag. Wat maakt een eventuele degradatie in de Nations League dan nog uit? Na rust mocht zelfs de derde keeper nog opdraven, terwijl vrijwel alle basisspelers mochten uitrusten na de slopende play-offs tegen Oekraïne. Ditzelfde Wales komt over zes dagen alweer naar De Kuip, voor zijn vijfde interland van deze maand: dat moet toch ook geen probleem zijn voor een Oranje in vorm.

De metamorfose van Bergwijn
Het is toch echt dezelfde speler als bij Tottenham Hotspur, maar zodra Bergwijn een Oranje-shirt aantrekt, wordt het een totaal andere speler. Reserve bij zijn club, maar een bepalende speler voor zijn land: toen hij in Cardiff inviel, trok hij het spel direct naar zich toe, al scheelde het wel dat Frenkie de Jong er ook meteen in kwam. Als hij een club vindt waar hij vertrouwen kan tanken en ritme op kan doen, kunnen er nog mooie dingen gebeuren tijdens het WK.

Twee gespeeld, nog twee te gaan: Oranje aan kop
Nog twee interlands en de spelers kunnen van een welverdiende vakantie gaan genieten: zaterdag komt Polen naar Rotterdam, dinsdag is Wales dus de tegenstander. Nederland koestert na twee duels een perfecte score. En aangezien onderling resultaat bepalend is in de Nations League, kan Oranje bij een overwinning op de Polen een solide basis voor groepswinst leggen. Of de meeste voetbalvolgers daar wakker van liggen, is een tweede, maar Oranje zou na zijn tweede plek in 2019 zomaar eens een nieuwe gooi naar eremetaal kunnen doen.